tortur i stenalderen

Massagraf vol verminkte lijken

Eerst werden hun scheenbenen gebroken en toen zijn ze doodgeslagen met een stenen knuppel. 26 volwassenen en kinderen uit een Duits boerendorp in de steentijd werden gruwelijk mishandeld.

11 januari 2016

Aan de universiteit van Mainz in Duitsland worden sinds 2006 de verminkte skeletten van 26 mensen – jong en oud – onderzocht.

De skeletten stammen uit circa 5000 v.Chr. en zijn gevonden in een massagraf nabij Frankfurt in het midden van Duitsland.

Mishandeling met stenen knuppel

Kennelijk heeft er een gruwelijke slachting plaatsgevonden, waarbij de daders de scheenbenen van de vijand eerst verbrijzelden met een stenen knuppel, zodat ze er niet vandoor konden gaan. Daarna sloegen ze de schedels in met bijlen, om de doden ten slotte in een massagraf te gooien.

Zo werd mogelijk een jarenlange vete beslist tussen twee stammen van de boerensamenleving die volgde op de jager-verzamelaarscultuur.

De scheuren in het scheenbeen wijzen op slagen van een stomp voorwerp. Met gebroken benen konden de slachtoffers niet vluchten – waardoor de beulen ze makkelijker konden afslachten.

Jagers en boeren leefden samen

Het ging er niet altijd zo wreed aan toe in de steentijd. Onderzoekers denken dat jagers en boeren vaak vreedzaam samenleefden – en zelfs met elkaar het bed in doken – tot de jagercultuur 4000 à 5000 jaar geleden verdween:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: