Superkrokodil at dinosaurussen

Er zijn in Afrika fossielen gevonden van een reuzenkrokodil van zo'n 10 ton.

Super crocodile

Zoals zo veel vroegere reptielen ontwikkelden de krokodillen zich vaak tot ware reuzen. Van een van de grootste soorten – wellicht de allergrootste krokodillensoort ooit – vond Paul Sereno’s team ook fossielen in Afrika. Het was de superkrokodil Sarcosuchus imperator, een gigant die wel 10 ton kon wegen. Al in de jaren 1940 vond de Franse paleontoloog Albert-Félix de Lapparent de eerste fossielen van de Sarcosuchus in de Sahara.

Die vondst bestond echter vooral uit tanden en losse botten, en pas toen Sereno in 1997 en 2000 nieuwe exemplaren aantrof, waaronder een skelet dat voor de helft intact was, werd de kennis van de soort gedetailleerder. Uit berekeningen van de schedel van de Sarcosuchus blijkt dat zijn bijtkracht ruim 2 ton bedroeg – waarschijnlijk meer dan van roofdinosaurussen zoals de Tyrannosaurus rex.

Sarcosuchus imperator

Dat geldt ook voor een andere superkrokodil, de Deinosuchus, die ongeveer net zo groot was als de Sarcosuchus maar 85 tot 80 miljoen jaar terug leefde. Sinds de jaren 1850 zijn er kleine fossiele resten van de Deinosuchus gevonden in de VS en Mexico, maar toch is er weinig over dit dier bekend. Wel weten we dat beide monsters groot genoeg waren om veel van de middelgrote plantenetende dinosaurussen te kunnen aanvallen en doden, zoals de vele soorten eendenbekdinosaurussen, die ook in moerasgebieden leefden.