Shutterstock

Pterosauriërs hadden veren

Uit onderzoek van fossiele pterosauriërs blijkt dat deze vliegende reptielen mogelijk miljoenen jaren eerder dan gedacht veren ontwikkelden.

Nieuw onderzoek van een gefossiliseerde afdruk van een pterosaurus toont aan dat zijn vleugels bedekt waren met kleine veertjes.

Tot nu toe namen wetenschappers aan dat veren 175 miljoen jaar geleden ontstonden bij de groep dinosauriërs waar later de vogels uit voortkwamen.

Omdat pterosauriërs tot een geheel andere tak van de evolutionaire stamboom behoren, wijzen de nieuwe vondsten erop dat veren al 250 miljoen jaar geleden ontwikkeld werden.

© YUAN ZHANG

3 feiten over pterosauriërs

Pterosauriërs konden snel opstijgen en werden bejaagd door haaien. Dit zijn drie feiten over deze vliegende reptielen.

© Wikimedia Commons

Reptielen stegen op zodra ze uit het ei waren

Wetenschappers hebben aan de hand van vondsten gereconstrueerd hoe jonge pterosauriërs zich gedroegen. Uit fossielen van pas uitgekomen jongen blijkt dat ze vrijwel meteen konden vliegen. Pas uitgekomen jongen hadden een compleet skelet met dezelfde verhoudingen als dat van volwassen soortgenoten.

© Mark Witton

Dodelijke tanden vingen vissen

Britse onderzoekers hebben een nieuwe pterosaurussoort ontdekt. Deze reptielen hadden een indrukwekkend gebit waarmee ze vermoedelijk jacht maakten op vissen. Met de tanden vormden ze een soort kooi waarin de prooi vast kwam te zitten. De pterosaurus, die zo’n 166 miljoen jaar geleden leefde, had een spanwijdte van circa 2 meter.

© David W.E. Hone et al.

Haaien joegen op pterosauriërs

Pterosauriërs leefden gelijktijdig met de dinosauriërs, maar dat waren niet de enige dieren waarvoor ze moesten uitkijken. Dat blijkt uit het fossiel van een exemplaar met een spanwijdte van circa 5 meter. Tussen de nekwervels steekt een haaientand, wat erop wijst dat het reptiel vermoedelijk is aangevallen door een haai toen het over het water scheerde.