Illustreret Videnskab
reusachtig, miljoenpoot, auto

Ooit kropen er miljoenpoten ter grootte van een auto op aarde rond

Stel je voor: een miljoenpoot van 50 kilo zo lang als een kleine auto. Van zo’n gevaarte zijn onlangs in Noord-Engeland de resten gevonden.

Geologen hebben een fossiel gevonden van de grootste ongewervelde die ooit heeft geleefd: een enorme miljoenpoot met de naam Arthropleura.

De versteende resten van de miljoenpoot werden in 2018 op een strand in Noord-Engeland ontdekt en zijn nu geanalyseerd.

Het 75 centimeter lange fossiel is 326 miljoen jaar oud. Daarmee is het ook de oudste Arthropleura die ooit is gevonden.

fossiel, miljoenpoot, gigantisch

Het 75 centimeter lange fossiel is 326 miljoen jaar oud en is gevonden op een strand in Noord-Engeland.

© Neil Daves

Miljoenpoot stoot zeeschorpioen van de troon

Uit de grootte van het fossiel valt af te leiden dat het dier circa 2,7 meter lang was en zo’n 50 kilo woog. Daarmee verbreekt Arthropleura het record van grootste ongewervelde die ooit heeft geleefd.

Het oude record was in handen van een enorme zeeschorpioen van de soort Eurypterida, die zo’n 2,5 meter lang kon worden.

miljoenpoot, gigantisch, fossiel

De miljoenpoot Arthropleura was circa 2,7 meter lang en woog zo’n 50 kilo.

© Neil Davies

Megamiljoenpoot at mogelijk andere dieren

De miljoenpoot leefde in het toenmalige Engeland in de geologische periode carboon, ruim 100 miljoen jaar eerder dan de dinosauriërs.

De regio lag toen veel dichter bij de evenaar en had een tropisch klimaat. De onderzoekers gaan ervan uit dat de enorme miljoenpoten zo groot werden doordat ze veel voeding uit noten en bladeren haalden. Ook aten ze mogelijk andere dieren.

Arthropleura hebben naar schatting 45 miljoen jaar rond de evenaar geleefd, waarna ze om onbekende redenen zijn uitgestorven.