Shutterstock

Onze voorouders joegen op Siberische eenhoorn

Ondanks zijn indrukwekkende gewicht van 3,5 ton en zijn hoorn van een meter lang, boezemde de Siberische neushoorn onze voorouders waarschijnlijk niet zo veel angst in dat ze er niet op durfden te jagen.

Een prehistorische neushoorn die Siberische eenhoorn wordt genoemd, zwierf rond over de toendra toen de moderne mens aankwam in dit gebied, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Deze neushoorn (Elasmotherium sibiricum) had een indrukwekkende hoorn op zijn voorhoofd van wel een meter lang en woog ruim 3,5 ton.

Daarmee was het dier minstens een ton zwaarder dan de huidige neushoorn. De Siberische eenhoorn was ook groter en had beduidend langere poten.

De prehistorische neushoorn met de naam Siberische eenhoorn kwam tot 35.000 jaar geleden in Siberië voor.

© Shutterstock

Siberische neushoorn leefde zij aan zij met Homo sapiens

Voorheen dacht men dat deze neushoorn ongeveer 200.000 jaar terug uitstierf, maar nieuwe dateringen tonen aan dat de soort tot ongeveer 35.000 jaar geleden heeft geleefd.

De dateringen zijn gedaan door het Natural History Museum in Londen, waarvan de onderzoekers in totaal 23 botten onderzochten, waaronder een schedel uit hun eigen collectie.

Via een nieuwe, preciezere methode deden de onderzoekers C14-metingen op afzonderlijke aminozuren die ze aan het bot onttrokken.

Ook lukte het voor het eerst het DNA van de fossielen te isoleren, waaruit bleek dat de ontwikkelingslijn van de ‘eenhoorn’ zich al 43 miljoen jaar geleden afsplitste van die van de huidige neushoorn.

De nieuwe datering betekent dat de Siberische eenhoorn tegelijk met Neanderthalers en moderne mensen leefde, die er waarschijnlijk op joegen.

Andere vondsten hebben aangetoond dat mensen in de ijstijd het aandurfden op dieren van deze grootte te jagen.

Huidige neushoorn heeft 245 voorgangers

  • Er hebben minstens 250 neushoornsoorten op aarde geleefd.
  • Nu zijn er nog maar vijf soorten over.
  • De hoorn is van keratine, net als onze haren en nagels.