Oerkrokodil liep rond op twee poten
Voor het eerst hebben onderzoekers bewijs gevonden dat sommige voorouders van de krokodil op hun achterpoten liepen, net als T. rex.
De huidige krokodillen tijgeren met alle vier de poten naar de zijkant, maar zo was het niet altijd.
Want 120 miljoen jaar geleden liep een krokodil rechtop op twee poten in het huidige Zuid-Korea. Dat blijkt uit fossiele pootafdrukken, die tot voor kort een raadsel voor wetenschappers waren.
Toch geen vliegende dino
Het idee was eerder dat ze waren achtergelaten door vliegende dinosauriërs, maar die optie hebben onderzoekers uit Zuid-Korea, de VS en Australië uitgesloten. De oorzaak is dat er alleen afdrukken van de achterpoten zijn. Op de grond zetten vliegende dino’s af met hun vleugels, maar daar is dus niets van te zien.
Daaruit maken de onderzoekers op dat de sporen zijn achtergelaten door een oerkrokodil die op zijn achterpoten liep, zoals we dat kennen van sommige dinosauriërs.
Maar waar de dinosauriërs op hun tenen liepen, liep de krokodil op zijn hele voeten en zette hij de hielen als eerste neer, net als wij. Op een van de afdrukken is de huid van de hiel te zien: dezelfde structuur die onder de poten van huidige krokodillen zit.
Loopwijze bespaarde energie
De onderzoekers kunnen zich niet op fossielen beroepen, maar op grond van de grootte en afstand van de pootafdrukken denken ze dat de krokodil, Batrachopus grandis genoemd, circa 3 meter lang was en dat zijn achterpoten even lang waren als de benen van een volwassen man.
De krokodil zette zijn poten voor elkaar in een bijna rechte lijn, onder zijn eigen zwaartepunt.
Dat is de meest energiezuinige manier om het eigen gewicht te torsen. Samen met de lange poten duidt dat erop dat de oerkrokodil veel langer en sneller op het land kon lopen dan zijn huidige verwanten.