Francisco Hueichaleo

Mysterieus ei werd gelegd door zeemonster

We weten eindelijk waar het fossiel van een ei, dat zo groot is als een voetbal, vandaan komt. Analyses wijzen uit dat het gelegd is door een zeereptiel uit de tijd van de dinosauriërs.

Al bijna 10 jaar bezorgde een mysterieus ei paleontologen grijze haren. Het fossiel van het ei meet 29 bij 20 centimeter en werd in 2011 gevonden op Seymour-eiland op Antarctica.

Het ei is veel groter dan de dinosauruseieren die we kennen. Alleen de eieren van de uitgestorven olifantsvogel op Madagaskar zijn nog groter.

Het mysterieuze ei heeft geen harde schaal maar een zacht membraan, net als eieren van reptielen nu.

© Legendre et al. (2020)

Het fossiel werd gevonden in een 68 miljoen jaar oude rotsformatie en stamt uit het laatste deel van het dinosaurustijdperk. Maar van welk dier het was, bleef lang een raadsel.

Onderzoekers van de universiteit van Texas in de VS die het ei nader bestudeerden, komen met een suggestie. Volgens hen was het ei mogelijk van een mosasaurus (of maashagedis), een groot reptiel dat van 86 tot 66 miljoen jaar geleden de zeeën domineerde.

Amerikaanse paleontologen denken dat het mysterieuze ei van een mosasaurus is – een in het water levend reptiel dat aan het eind van de dinosaurustijd in zee heerste.

© Francisco Hueichaleo

Het fossiele ei heeft geen harde schaal zoals vogeleieren, maar lijkt eerder op een lekke voetbal. Uit het onderzoek blijkt dat het ei een zacht membraan had, net zoals de eieren van andere reptielen.

Moeder was ruim 7 meter lang

De onderzoekers vergeleken het fossiel met eieren van diverse soorten slangen, hagedissen en varanen, de naaste nog levende verwanten van de mosasaurus. Op basis van de grootte schatten ze dat het ei is gelegd door een mosasaurus van zo’n 7 meter lang, inclusief de staart.

De onderzoekers denken dat het ei mogelijk meteen uitkwam nadat het was gelegd.

© Francisco Hueichaleo

De meeste paleontologen dachten eigenlijk dat de mosasaurus levendbarend was. Het fossiele ei lijkt dat tegen te spreken, maar misschien ligt de waarheid in het midden.

De onderzoekers vermoeden dat het ei meteen uitkwam nadat het was gelegd en in dat geval was de mosasaurus eierlevendbarend. Hierbij wordt het ei in het lichaam van de moeder uitgebroed.

©

Reptielenei komt overeen met zwaargewichten van vogels

Het ei van de mosasaurus was zo groot als het ei van de olifantsvogel – er passen zo’n 160 kippeneieren in.

KIP

Lengteas: 6 cm

STRUISVOGEL

Lengteas: 15 cm

OLIFANTSVOGEL

Lengteas: 30 cm

MOSASAURUS

Lengteas: 29 cm