Kerem Beyit
haai megalodon potvis

Monsterhaai had potvissen op het menu

De oerhaai megalodon ging zelfs de grootste dieren in zee te lijf. Dat blijkt uit bijtsporen in een tand van een potvis.

Voor de prehistorische reuzenhaai Otodus megalodon was geen prooi te groot of te gevaarlijk. Dat concluderen onderzoekers nadat ze een tand van een potvis hebben geanalyseerd die duidelijk bijtsporen bevat.

De tand is gevonden in North Carolina in de VS in een gebied dat miljoenen jaren geleden zee was. Hij is afkomstig van een uitgestorven potvissensoort, die aan de grootte van de tand te zien zo’n 4 meter lang was.

Tand potvis megalodon

Deze potvistand bevat diepe bijtsporen, waaruit blijkt dat het dier werd aangevallen door een enorme oerhaai.

© Stephen J. Godfrey

Paleontologen van het Calvert Marine Museum in de VS hebben de bijtsporen onderzocht en vastgesteld dat ze afkomstig zijn van een enorme haai, waarschijnlijk de megalodon, de grootste haai die ooit geleefd heeft. Deze kon 20 meter lang worden en kwam van 23 tot 3,6 miljoen jaar geleden veel voor in de oceanen.

De onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen wanneer de ontmoeting tussen de walvis en de haai plaatsvond, want de 11,6 centimeter lange tand kan niet worden gedateerd. Maar ze schatten dat het in de periode tussen 14 en 5 miljoen jaar geleden was. En dan zou de aanvaller heel goed een megalodon kunnen zijn geweest.

Potvis haai megalodon tand

De bijtsporen en krassen op de potvistand passen bij de kartelige rand van de tand van een megalodon.

© Stephen J. Godfrey

Als de tand ouder is dan 23 miljoen jaar, moet het een andere grote prehistorische haai zijn geweest, Otodus chubutensis. Dit was een voorloper van de megalodon, die 28 miljoen jaar geleden al leefde. Vondsten van tanden van dit dier suggereren dat het zeker 12 meter kon worden.

Volgens de onderzoekers moeten de tandafdrukken op de walvistand van een van deze twee soorten afkomstig zijn.

Potvis leefde nog

Omdat de haai door de kaken van de potvis heen heeft gebeten, achten de onderzoekers het onwaarschijnlijk dat de walvis dood was. Als het om een kadaver ging, had de haai zich gericht op de zachtere, vlezigere delen van de walvis.

haai potvis megalodon

Bij de aanval beet de haai door de kaak van de potvis heen. De sporen van de beet zitten in de tandwortel, die was ingebed in het kaakbeen.

© Stephen J. Godfrey

De potvistand is tot dusver het enige bewijs dat er bij de enorme oerhaaien, die miljoenen jaren geleden de oceanen onveilig maakten, ook grote potvissen op het menu stonden.