Mammoeten moeten het Noordpoolgebied redden

Een Russische geofysicus wil met behulp van grote kuddes mammoeten en andere dieren uit de ijstijd het ecosysteem van vroeger herstellen en zo voorkomen dat de permafrost smelt.

Harige mammoeten die in de permafrost rondstampen, kunnen de Arctische vriezer hermetisch afsluiten.

© Shutterstock

Op dit moment werken meerdere onderzoeksteams eraan om de mammoet te laten herleven door hem te klonen of genetisch te modificeren.

En als het lukt om de mammoeten weer tot leven te brengen, dan heeft de Russische geofysicus Sergej Zimov een plan met de gigantische beesten. Zij moeten het Noordpoolgebied redden door de grond hard aan te stampen.

Smeltende permafrost bedreigt klimaat

Sergej Zimov vestigde in 1980 een internationaal onderzoeksstation in Siberië. Sinds die tijd werkt hij aan het herstellen van het ecosysteem van vroeger. Het is zijn doel om het smelten van de permafrost tegen te gaan.

Door de opwarming van de aarde is de bevroren grond aan het smelten. In de grond zit organisch materiaal dat duizenden jaren oud is. Doordat dit smelt, komen er verrottingsprocessen op gang die enorme hoeveelheden CO2 en methaan vrijgeven dat in de atmosfeer terechtkomt en de opwarming nog verder versterkt.

Kolossen moeten Siberië koud stampen

Als je het de Russische onderzoeker vraagt, dan los je dit op door weer tot leven gebrachte mammoeten in Siberië los te laten. Hun mest kan voor een dikke, isolerende bodembedekking zorgen en ze kunnen de grond hard aanstampen, zodat die gaat fungeren als het deksel van een vrieskist.

Klik hier om de details van dit spectaculaire driestappenplan te lezen: