Shutterstock
Kakkerlakken in schuilplaats

Hoe overleefden de kakkerlakken de ondergang van de dinosauriërs?

Kakkerlakken zijn zo taai dat zelfs een steen van 10 kilometer uit de ruimte ze niet kapot krijgt.

Het oudst bekende kakkerlakfossiel is 125 tot 140 miljoen jaar oud, wat betekent dat de taaie insecten de aarde met de dinosauriërs deelden. Maar anders dan de enorme reptielen zijn kakkerlakken nog springlevend.

Toen een 10 kilometer grote planetoïde 66 miljoen jaar geleden de aarde trof, werd in totaal 75 procent van al het leven weggevaagd. Dieren die niet op slag dood waren, stierven later alsnog doordat er veel stof in de atmosfeer kwam, dat het zonlicht tegenhield.

Een paar decennia zonder plantengroei was genoeg om massale sterfte teweeg te brengen, maar niet onder kakkerlakken.

Platte kakkerlak ontsprong de dans

Volgens entomoloog Brian Lovett van West Virginia University zijn er twee hoofdoorzaken waarom de insecten de inslag overleefden.

Ten eerste konden de kakkerlakken hun platte lijf in spleten in de grond of in rotsen persen, waar ze beschermd waren tegen de hitte en drukgolven.

Ten tweede zijn kakkerlakken allesbehalve kieskeurig. De vleeseters stierven uit doordat de planteneters uitstierven, maar kakkerlakken zijn omnivoor: ze eten fruit, aas en kleinere soortgenoten.

Nu zien we de kakkerlak zelfs niet-biologische zaken eten, zoals kartonnen dozen en kleren. Dus toen zijn normale voedselbron verdween, at hij zijn buikje gewoon vol met andere dingen.