W. Kraus

Hoe groot konden ongewervelde dieren worden?

Miljoenen jaren geleden leefden er gigantische insecten en andere enge beesten. Maar hoe groot konden die worden?

1. Duizendpoot zo groot als een auto

© Shutterstock

Arthropleura

  • 2,7 meter

Het allergrootste enge beest kroop 326 miljoen jaar geleden rond. Deze duizendpoot van het geslacht Arthropleura was 2,7 meter lang, 55 centimeter breed en woog zo’n 50 kilo. Uit fossielen van Arthropleura uit Noord-Engeland en Duitsland blijkt dat het dier uit 76 segmenten bestond.

2. Schorpioen zo groot als een mens

© JAIME CHIRINOS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Jaekelopterus rhenaniae

  • 2,5 meter

De zeeschorpioen Jaekelopterus rhenaniae was ca. 2,5 meter lang, en alleen al zijn klauwen waren 45 centimeter lang. Dit roofdier leefde 444 tot 416 miljoen jaar geleden in zoet water en heeft fossielen achtergelaten in Noord-Amerika en Duitsland.

3. Enorme geleedpotige

© JOSE ANTONIO PEÑAS/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Aegirocassis benmoulai

  • 2 meter

480 miljoen jaar geleden ontstond een van de eerste filtervoeders, die net als walvissen kleinere prooien opslokken met een grote hap water. De geleedpotige Aegirocassis benmoulai was 2 meter lang en behoorde tot de zogeheten radiodonten. Het fossiel is in Marokko gevonden.

4. Cambrische reus

© Christian M.

Omnidens amplus

  • 1,5 meter

Tijdens de cambrische explosie 520 miljoen jaar geleden nam het aantal soorten sterk toe. Een van de grootste was Omnidens amplus, die 1,5 meter mat en prooien ving met zijn stekelige bek. In China zijn fossielen van Omnidens gevonden.

5. Vliegend bakbeest

© W. Kraus

Meganeura permiana

  • 71 cm

Deze reuzenlibel leefde 300 tot 275 miljoen jaar geleden en was met een spanwijdte tot 71 cm, een lichaamslengte van 43 cm en een gewicht van 450 gram het grootste vliegende insect aller tijden. De grootste libel van nu heeft een spanwijdte van 11 cm en weegt ca. 30 gram.