Shutterstock
De ichthyosauriërs waren de grootste dieren ooit.

Het grootste dier ooit vestigt nieuw record

In 2018 stootten ze de blauwe vinvis van de troon als grootste dier ooit. Nu hebben de bizarre zeereptielen de walvis op nog een aspect overtroffen.

De blauwe vinvis is met zijn lengte van 30 meter en gewicht van ruim 100 ton het grootste levende dier en werd lang gezien als het grootste dier ooit. Maar in 2018 werd dat record vanwege een nieuwe Britse vondst herzien.

De vondst was een kaak van een zogeheten ichthyosaurus. De ichthyosauriërs waren zeereptielen die leefden in de tijd van de dinosauriërs, en eerdere vondsten van relatief complete skeletten laten zien dat ze zeker 21 meter lang konden worden.

Ichthyosauriërs waren de grootste dieren ooit.

De grootste ichthyosauriërs leefden voornamelijk van kleine dieren zoals (inkt)vissen, maar mogelijk vingen ze ook andere zeereptielen.

© Shutterstock

De vondst uit 2018 was volgens de onderzoekers van een dier van 26 meter lang – ter grootte van een gemiddelde blauwe vinvis. Maar de vondst inspireerde de onderzoekers om nog nauwkeuriger te kijken naar een oud botfragment dat al 170 jaar in een museum lag.

Hun conclusie was dat het fragment van een kaak kwam die op de nieuwe vondst leek. Het verschil was alleen dat het oude fragment 30-50 procent groter was. Daaruit blijkt dat de ichthyosauriërs met hun lengte van 35 meter en gewicht van 200 ton hoogstwaarschijnlijk groter waren dan de grootste blauwe vinvissen.

Ichthyosaurus groeide explosief

Walvissen en ichthyosauriërs stammen af van relatief kleine landdieren. In het geval van de walvis waren de voorouders vooral hoefdieren. Bij de ichthyosaurus was dat een nu uitgestorven groep reptielen.

Maar de route van landdier tot zeegigant was voor beide soorten heel verschillend – dat laat een Amerikaanse vondst uit 2021 zien.

Ichthyosauriërs groeiden razendsnel uit tot gigant.

In 2021 beschreven de onderzoekers de nieuwe ichthyosaurussoort, Cymbospondylus youngorum. Zijn schedel was zo’n twee meter lang.

© Photo by Martin Sander, courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County (NHM).

De vondst is 246 miljoen jaar oud en is afkomstig van een nieuwe ichthyosaurussoort, Cymbospondylus youngorum, die een lengte van 17 meter en een gewicht van 45 ton had. Het meest onvoorstelbare hierbij is dat hij slechts drie miljoen jaar na zijn voorouders – dwergen van amper een halve meter lang – al van land naar zee was verhuisd.

De zeereptielen groeiden dus in recordtijd uit tot giganten – ongeveer tien keer zo snel als de walvissen. Geen enkele andere diersoort heeft daarvoor of daarna iets soortgelijks gepresteerd.

’s Werelds grootste dier
© Shutterstock & Nicolai Aaroe

Weet jij wie de giganten der aarde waren?

Hier lees je het hele artikel over het grootste dier ter wereld: Zeemonster wordt tot leven gewekt.

En misschien wil je nog meer lezen over de grootste dieren. Doe eerst een gok en klik dan verder: