De vondst uit 2018 was volgens de onderzoekers van een dier van 26 meter lang – ter grootte van een gemiddelde blauwe vinvis. Maar de vondst inspireerde de onderzoekers om nog nauwkeuriger te kijken naar een oud botfragment dat al 170 jaar in een museum lag.
Hun conclusie was dat het fragment van een kaak kwam die op de nieuwe vondst leek. Het verschil was alleen dat het oude fragment 30-50 procent groter was. Daaruit blijkt dat de ichthyosauriërs met hun lengte van 35 meter en gewicht van 200 ton hoogstwaarschijnlijk groter waren dan de grootste blauwe vinvissen.
Ichthyosaurus groeide explosief
Walvissen en ichthyosauriërs stammen af van relatief kleine landdieren. In het geval van de walvis waren de voorouders vooral hoefdieren. Bij de ichthyosaurus was dat een nu uitgestorven groep reptielen.
Maar de route van landdier tot zeegigant was voor beide soorten heel verschillend – dat laat een Amerikaanse vondst uit 2021 zien.
De vondst is 246 miljoen jaar oud en is afkomstig van een nieuwe ichthyosaurussoort, Cymbospondylus youngorum, die een lengte van 17 meter en een gewicht van 45 ton had. Het meest onvoorstelbare hierbij is dat hij slechts drie miljoen jaar na zijn voorouders – dwergen van amper een halve meter lang – al van land naar zee was verhuisd.
De zeereptielen groeiden dus in recordtijd uit tot giganten – ongeveer tien keer zo snel als de walvissen. Geen enkele andere diersoort heeft daarvoor of daarna iets soortgelijks gepresteerd.