Harvard-onderzoekers willen mammoet terugbrengen

Met behulp van geavanceerde gentechnologie proberen onderzoekers de wolharige mammoet in een nieuwe versie weer tot leven te wekken. Ze hopen binnen een paar jaar de eerste embryo’s al te zien.

Onderzoekers proberen op dit moment mammoetbaby’s te maken met de gentechnologie CRISPR.

© Shutterstock

Meer dan 4000 jaar nadat de laatste mammoeten verdwenen, moet de harige reus uit de ijstijd weer tot leven worden gewekt.

Dat is althans het idee van George Church, onderzoeker aan de Harvard University en leider van een team genetici die op dit moment hun uiterste best doen om de gigantische olifant uit de oertijd terug te brengen.

‘We zijn er nog niet, maar het kan binnen een paar jaar gebeuren,’ zegt hij tegen The Guardian.

Olifant met dikke vacht

Het plan is om mammoetgenen die uit de Siberische permafrost zijn gewonnen via zogeheten splicing te combineren met de naaste nog levende verwant van de mammoet, de Aziatische olifant.

‘Ons doel is een hybride embryo van een olifant en een mammoet te maken. Eigenlijk zou het meer een olifant met een aantal eigenschappen van de mammoet zijn,’ aldus George Church.

Hij verwacht dat het uiteindelijke resultaat een Aziatische olifant zal zijn met kleine oren, een dikke vetlaag, een dikke vacht en bloed dat is aangepast aan een kouder klimaat.

Knippen en plakken in genen

De mammoet 2.0 moet realiteit worden met behulp van de relatief nieuwe genetische tool CRISPR, waarmee onderzoekers kunnen knippen en plakken in genen en zo mammoeteigenschappen kunnen toevoegen aan het DNA van de olifant.

In het celstadium is dit Church en zijn team inmiddels meerdere keren gelukt. De volgende stap is embryo’s te maken, die vervolgens moeten groeien – niet in de baarmoeder van de olifant, maar in een laboratorium.

‘Het zou onverstandig zijn om de voortplanting van een bedreigde diersoort als de Aziatische olifant in gevaar te brengen,’ aldus Church.