Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onderzoekers proberen op dit moment mammoetbaby’s te maken met de gentechnologie CRISPR.

© Shutterstock
Verleden - Prehistorische dieren

Harvard-onderzoekers willen mammoet terugbrengen

Met behulp van geavanceerde gentechnologie proberen onderzoekers de wolharige mammoet in een nieuwe versie weer tot leven te wekken. Ze hopen binnen een paar jaar de eerste embryo’s al te zien.

Meer dan 4000 jaar nadat de laatste mammoeten verdwenen, moet de harige reus uit de ijstijd weer tot leven worden gewekt.

Dat is althans het idee van George Church, onderzoeker aan de Harvard University en leider van een team genetici die op dit moment hun uiterste best doen om de gigantische olifant uit de oertijd terug te brengen.

‘We zijn er nog niet, maar het kan binnen een paar jaar gebeuren,’ zegt hij tegen The Guardian.

Olifant met dikke vacht

Het plan is om mammoetgenen die uit de Siberische permafrost zijn gewonnen via zogeheten splicing te combineren met de naaste nog levende verwant van de mammoet, de Aziatische olifant.

‘Ons doel is een hybride embryo van een olifant en een mammoet te maken. Eigenlijk zou het meer een olifant met een aantal eigenschappen van de mammoet zijn,’ aldus George Church.

Hij verwacht dat het uiteindelijke resultaat een Aziatische olifant zal zijn met kleine oren, een dikke vetlaag, een dikke vacht en bloed dat is aangepast aan een kouder klimaat.

Knippen en plakken in genen

De mammoet 2.0 moet realiteit worden met behulp van de relatief nieuwe genetische tool CRISPR, waarmee onderzoekers kunnen knippen en plakken in genen en zo mammoeteigenschappen kunnen toevoegen aan het DNA van de olifant.

In het celstadium is dit Church en zijn team inmiddels meerdere keren gelukt. De volgende stap is embryo’s te maken, die vervolgens moeten groeien – niet in de baarmoeder van de olifant, maar in een laboratorium.

‘Het zou onverstandig zijn om de voortplanting van een bedreigde diersoort als de Aziatische olifant in gevaar te brengen,’ aldus Church.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Ziektes

OVERZICHT: Coronavirus in cijfers en grafieken

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg