Shutterstock
Ichthyosaurus

Fossiel gevonden van mogelijk grootste zeemonster ooit

In de Zwitserse Alpen is mogelijk een kapotte tand gevonden van een van de grootste vleesetende zeemonsters die ooit de aarde onveilig maakten.

Een onderwaterroofdier van ruim 100 ton, dat circa 205 miljoen jaar geleden in de donkerste en diepste delen van de oceanen huishield.

Dat zou de eigenaar kunnen zijn van een van de fossielen uit de Zwitserse Alpen die een Europees team van paleontologen onlangs nader heeft bestudeerd.

Het gaat om een bijzondere tand, die mogelijk toebehoort aan het grootste vleesetende zeemonster dat ooit op aarde heeft geleefd: een nog onbekend lid van de ichtosauriërs, een familie van vishagedissen.

Prehistorische tand is twee keer zo groot

Close-up van ichtyosaurustand

De wortel van de kapotte tand is 6 centimeter breed. Dat is twee keer zo breed als het oude record.

© Rosi Roth/University of Zürich

De tand werd in 1990 opgegraven in de Zwitserse Alpen en is onlangs opnieuw onderzocht.

De vindplaats ligt tegenwoordig 2800 meter boven zeeniveau, maar was meer dan 200 miljoen jaar geleden met zeewater bedekt.

En hoewel het bovenste deel van de tand grotendeels is verdwenen, is de tandwortel tweemaal zo groot als die van enige andere gevonden ichthyosaurustand, aldus de paleontologen.

De vorige recordhouder voor de grootste tand was ook een ichthyosaurus, die de onderzoekers destijds op ongeveer 15 meter lang schatten. Dat maakt de eigenaar van de nieuw ontdekte tand tot een van de grootste dieren die ooit op het land of in het water hebben geleefd.

De onderzoekers benadrukken dat er nog diverse onzekerheden zijn rond de kapotte tand. De vraag is: is hij van een normale ichthyosaurus met enorme tanden of van een reusachtige ichthyosaurus, waarvan de lichaamsgrootte past bij de tand?

Ruggenwervel van een ichtyosaurus gevonden in de Zwitserse Alpen

De onderzoekers analyseerden de tand o.a. samen met een ruggenwervel van een zeereptiel dat in dezelfde regio is gevonden (foto). Maar die bleek tot een ander dier te behoren.

© Rosi Ruth/ University of Zürich

Waterreptielen gedijden goed na massa-extinctie

De reusachtige ichtyosauriërs verschenen in het trias, bijna 250-200 miljoen jaar geleden, kort nadat een massa-extinctie zo’n 96 procent van het zeeleven had weggevaagd.

De waterreptielen lijken het naar hun zin te hebben gehad in de veranderlijke oceanen, en in 5 miljoen jaar tijd groeiden ze uit tot enorme beesten en kwamen ze aan de top van de voedselketen – de grootste soms zelfs geheel zonder tanden.

De grootste ichtyosaurus die ooit met tanden is gevonden, is de Himalayasaurus, die werd ontdekt in Tibet.

Het team keek dus vreemd op toen het plotseling een tand uit de Zwitserse Alpen in handen had die te groot was om bij een van de bekende soorten te passen.

Voorlopig is de vondst gecategoriseerd onder de familie van de Shastasauriërs. Maar volgens de onderzoekers zijn er meer fossielen nodig om te bepalen of dit een geheel nieuwe soort is, die de andere in grootte overtreft.

‘Mogelijk liggen er meer overblijfselen van de enorme zeedieren begraven onder de gletsjers,’ zegt onderzoeksleider P. Martin Sander.

’s Werelds grootste dier
© Shutterstock & Nicolai Aaroe

Weet jij wie de giganten der aarde waren?