Er is een hele mammoetfamilie ontdekt in een groeve vlakbij de Engelse stad Swindon. Het gezin bestaat uit twee volwassenen, twee grotere jongen en een baby die vermoedelijk in de ijstijd hebben geleefd.
Het gaat hier om de steppemammoet, de grootste soort onder de mammoeten. Een volwassen dier kon wel tien ton wegen.
Nooit eerder werden er in dit deel van de wereld zulke goed bewaarde exemplaren gevonden, dus archeologen en paleontologen waren met de stomheid geslagen.
Maar de groeve herbergde nog veel meer dan alleen mammoeten.
Mammoeten lagen naast bizons en beren
Naast de vijf mammoeten werden er ook resten van bizons en beren, fossielen van planten, zaden en pollen en stenen werktuigen van neanderthalers gevonden – waaronder een goed bewaard gebleven vuistbijl.
Dat deze verzameling vondsten op één plek gevonden werd, is uniek en geeft de onderzoekers een zeldzaam kijkje in het leven tijdens de laatste ijstijd en de klimaatverandering van toen.
De onderzoekers verwachten nog veel meer ontdekkingen
De prehistorische goudmijn werd per toeval ontdekt door de amateurarcheologen Sally en Neville Hollingworth toen ze op zoek waren naar zeefossielen.
Nadat ze meer vondsten ontdekten, meer dan ze ooit hadden kunnen dromen, namen ze contact op met professionele archeologen.
De organisatie DigVentures heeft toen de leiding genomen over de opgraving. De onderzoekers denken dat er nog veel meer te vinden is in de groeve, want ze hebben nog maar een fractie ervan onderzocht.