NOAA Photo Library

De 10 grootste dieren aller tijden

Een haai met tanden zo lang als slagersmessen en een neushoorn van 5 meter hoog. Er hebben heel wat reuzen over de aarde gelopen.

GROOTSTE VARKEN (25 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Eigenlijk was Daeodon slechts een verre verwant van de huidige varkens en zwijnen, maar hij had dezelfde compacte bouw. Daeodon had een schofthoogte van bijna 2 meter en kon meer dan 3,5 meter lang worden.

GROOTSTE HAAI (1,2 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Megalodon was 22 meter lang en kon wel 40 ton wegen. Ter vergelijking: een mensenhaai is 6,5 meter lang en weegt 3,5 ton.

GROOTSTE VOGEL (6 miljoen jaar geleden):

© Wikimedia Commons

Argentavis had een spanwijdte van zo’n 7 meter, twee keer zo veel als de grootste vogel die nu leeft. Hij was vermoedelijk circa 2 meter hoog en woog 75 kilo.

GROOTSTE LANDZOOGDIER (30 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Met een schofthoogte van bijna 5 meter en een lengte van 8 meter was Paraceratherium het grootste landzoogdier dat ooit heeft geleefd. Het was een verre verwant van de huidige neushoorn.

LEES OOK: Bekijk de lelijkste dieren ter wereld en stem op je favoriet

GROOTSTE SCHILDPAD (70 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Archelon was een gigantische zeeschildpad. Met een lengte van ruim 4 meter en een spanwijdte van 5 meter was hij meer dan twee keer zo groot als de grootste moderne schildpad, de lederschildpad.

GROOTSTE GELEEDPOTIGE (300 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

De 2,5 meter lange Arthropleura is een verre verwant van de huidige duizend- en miljoenpoten. Hij kon zo groot worden doordat de dampkring van de aarde in zijn tijd veel meer zuurstof bevatte dan nu.

GROOTSTE ROOFVOGEL (15 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Phorusrhacos was een 2,5 meter hoge roofvogel met een kop en snavel van 60 centimeter. Met zijn snavel kon hij schedels verbrijzelen. Deze vogel was te groot om te kunnen vliegen, maar zijn lichaamsbouw verraadt dat hij snel kon rennen.

GROOTSTE VIS (145 miljoen jaar geleden):

© Shutterstock

Leedsichthys was een beenvis die 17 meter lang kon worden. Hij leefde van plankton dat hij met zijn grote bek uit het water filterde.

GROOTSTE DINOSAURUS (150 miljoen jaar geleden):

© Wikimedia Commons

Amphicoelias, die tot de plantenetende sauropoden behoorde, was vermoedelijk 60 meter lang en woog 122 ton.