Blauwe vinvis valt in het niet: dit is het grootste dier ooit

Uit een kaakbot van een meter blijkt dat er ooit enorme wezens rondzwommen in de wereldzeeën.

© University of Manchester

De blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit heeft bestaan. Geen enkel wezen heeft deze reus weten te overtreffen qua lengte en gewicht – tot nu.

Een geribbelde steen uit de Engelse plaats Lilstock blijkt afkomstig te zijn van een dier dat de walvis van de troon kan stoten.

Het is een stuk van de onderkaak van een enorm prehistorisch schepsel: een ichthyosaurus.

Megaroofdieren beheersten de zeeën

De ichthyosauriërs waren dolfijnachtige monsters die de zeeën beheersten in de tijd van de dinosaurussen.

Het waren zeereptielen die tot honderen meter diepte konden duiken. Als roofdieren stonden ze miljoenen jaren aan de top van de voedselketen.

Toen paleontologen nog vier stukken van de kaak van dit zeedier vonden in Engeland, konden ze de delen achter elkaar leggen en hadden ze een bot van een meter lang, dat slechts een deel van de kaak was. Ze beseften dat ze de resten van een gigantisch dier te pakken hadden.

© University of Manchester

Wetenschappers schatten dat het Engelse reuzenreptiel wel 26 meter lang geweest kan zijn – groter dan een gemiddelde blauwe vinvis. En er zijn aanwijzingen dat dit exemplaar niet de grootste van zijn soort was.

Na de ontdekking keken de onderzoekers opnieuw naar andere botten, waarvan ze eerder dachten dat het grote botten van kleine landdino’s waren. Maar ook die lijken afkomstig van het enorme skelet van ichthyosauriërs.

Deze reconstructie geeft een beeld van de ichthyosaurus.

© University of Manchester

De botten zijn mogelijk van grotere exemplaren die de blauwe vinvis makkelijk overtreffen in grootte.

De ichthyosauriërs leefden gelijktijdig met de vroege dinosaurussen, vooral in het late trias, circa 210 miljoen jaar geleden.