Opgraving rijt oude wonden van de VS open

Van 1942 tot 1945 kwamen circa 120.000 Japanners terecht in kampen in de VS. Onderzoekers gaan er kijken.

Camp Amache august 1942

Het verhaal luidde

De Japanse aanval van 7 februari 1941 op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor was niet alleen het startschot voor de oorlogsdeelname van de VS; voor veel Amerikanen van Japanse afkomst was dit het begin van een jarenlange nachtmerrie.

Japanners werden in sommige delen van de VS al met de nek aangekeken. Na de oorlogsverklaring tegen Japan trokken velen de loyaliteit van de Japanners jegens hun nieuwe vaderland in twijfel, en in februari 1942 tekende president Franklin D. Roosevelt een wet die het mogelijk maakte Japanners in kampen te zetten.

Camp Amache 1944

70.000 Japanners met een Amerikaans staatsburgerschap en 50.000 met een tijdelijk verblijf werden geïnterneerd; hun werk, huis, identiteit en basisvrijheden werden hun afgenomen. En al noemde president Gerald Ford de internering in 1976 ‘een nationale vergissing’, het blijft een open wond voor Japanse Amerikanen.

Archeologen zeggen nu

Nieuw onderzoek van de kampen geeft de mogelijkheid om het pijnlijke verhaal van woorden en beelden te voorzien.

Uit de opgravingen van Camp Amache in Colorado doemt een beeld op van de geïnterneerden als vindingrijke, handige en ondernemende mensen. Het kamp, dat was afgezet met prikkeldraad en bewaakt werd door acht wachttorens, was van augustus 1942 tot oktober 1945 in gebruik en telde 7000 inwoners, die met simpele dingen sfeer brachten in de zo grimmige omgeving.

Camp Amache 2012

Zo vonden de archeologen resten van Japans aandoende moes- en siertuintjes, en waterleidingen die waren omgetoverd tot plantenpotten. Ook zagen ze hoe bonsaiboompjes van Chinese iep gestut waren met stukjes koperdraad. In de zomer worden de opgravingen hervat.