Shutterstock

Chemische analyses bevestigen gebruik van gifgas

Miljoenen mensen kwamen om in de Duitse concentratiekampen. Dat bevestigen archeologen nu ook.

Het verhaal luidde

De hele wereld reageerde met ontzetting toen na de bevrijding in 1945 de verhalen van de Duitse vernietigingskampen naar boven kwamen. Geschiedkundigen en leken proberen nog altijd te achterhalen wie nu precies wat wist.

Miljoenen mensen werden omgebracht in regelrechte moordfabrieken. Kinderen, volwassenen en ouderen werden naakt de gaskamers in geduwd, vergiftigd en tot slot gecremeerd in superefficiënte ovens.

Auschwitz in Polen werd het symbool van de vernietigingen. Wat er gebeurde, weten we van de overlevenden, Duitse soldaten, documenten en van de Sovjets, die het kamp in januari 1945 ontzetten. Toch hebben mensen later nog getwijfeld over het bestaan van de kampen en over de werkelijke omvang van de misdaden.

Archeologen zeggen nu

Archeologen hebben beweringen van Auschwitz-ontkenners weerlegd. De hardnekkigste – dat het gif Zyklon B niet in het kamp gebruikt werd – is onderzocht door muurmonsters van de gaskamers te analyseren.

Auschwitz seen from above

Volgens ontkenners zou blauwzuur (de werkzame stof in Zyklon B) blauwe sporen op de muren hebben achtergelaten, maar chemische analyses ontkrachten dit. Het gas was hooguit 30 minuten in de gaskamer: te weinig om afzettingen te vormen. Verder werden de muren na elke vernietiging gereinigd van bloed, urine en ontlasting.

Ontkenners vechten ook aan dat het gifgas door het dak van de gaskamers werd gegoten, al hebben meerdere SS’ers de procedure uit de doeken gedaan. Archeologisch onderzoek bevestigt het bestaan van de gaten in het betonnen dak, omgeven door gewapend ijzer. En die zijn ook te zien op foto’s uit 1943 en 1944.

Nog steeds worden de doodskampen van Hitler onderzocht. Laatst nog vonden de archeologen met radar massagraven van kamp Treblinka in Polen, met duizenden lichamen.