Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Chemische analyses bevestigen gebruik van gifgas

Miljoenen mensen kwamen om in de Duitse concentratiekampen. Dat bevestigen archeologen nu ook.

Shutterstock

Het verhaal luidde

De hele wereld reageerde met ontzetting toen na de bevrijding in 1945 de verhalen van de Duitse vernietigingskampen naar boven kwamen. Geschiedkundigen en leken proberen nog altijd te achterhalen wie nu precies wat wist.

Miljoenen mensen werden omgebracht in regelrechte moordfabrieken. Kinderen, volwassenen en ouderen werden naakt de gaskamers in geduwd, vergiftigd en tot slot gecremeerd in superefficiënte ovens.

Auschwitz in Polen werd het symbool van de vernietigingen. Wat er gebeurde, weten we van de overlevenden, Duitse soldaten, documenten en van de Sovjets, die het kamp in januari 1945 ontzetten. Toch hebben mensen later nog getwijfeld over het bestaan van de kampen en over de werkelijke omvang van de misdaden.

Archeologen zeggen nu

Archeologen hebben beweringen van Auschwitz-ontkenners weerlegd. De hardnekkigste – dat het gif Zyklon B niet in het kamp gebruikt werd – is onderzocht door muurmonsters van de gaskamers te analyseren.

Auschwitz seen from above

Volgens ontkenners zou blauwzuur (de werkzame stof in Zyklon B) blauwe sporen op de muren hebben achtergelaten, maar chemische analyses ontkrachten dit. Het gas was hooguit 30 minuten in de gaskamer: te weinig om afzettingen te vormen. Verder werden de muren na elke vernietiging gereinigd van bloed, urine en ontlasting.

Ontkenners vechten ook aan dat het gifgas door het dak van de gaskamers werd gegoten, al hebben meerdere SS’ers de procedure uit de doeken gedaan. Archeologisch onderzoek bevestigt het bestaan van de gaten in het betonnen dak, omgeven door gewapend ijzer. En die zijn ook te zien op foto’s uit 1943 en 1944.

Nog steeds worden de doodskampen van Hitler onderzocht. Laatst nog vonden de archeologen met radar massagraven van kamp Treblinka in Polen, met duizenden lichamen.

Lees ook:

Camp Amache august 1942
Oorlog

Interneringskampen in VS: Opgraving rijt oude wonden van de VS open

0 minuten
Oorlog

Zo verwoestend is een atoomaanval

0 minuten
kartograf, mercator, kort
Wetenschapsgeschiedenis

Mercator maakte aarde weer plat

10 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg