Schedel herschrijft menselijke geschiedenis
Oude schedel trekt in twijfel of de voorouders van de mens zich wel uitsluitend in Afrika ontwikkelden.

De gelaatstrekken van een 260.000 jaar oude schedel uit China doen denken aan de vroege Homo sapiens.
Een 260.000 jaar oude schedel uit China duidt erop dat de moderne mens misschien niet uitsluitend uit Afrika stamt.
De vondst, bekend als de Dalischedel, werd al gedaan in 1978. In eerste instantie dachten onderzoekers dat de schedel bij een andere mensensoort hoorde, Homo erectus, die 2 miljoen tot 100.000 jaar geleden leefde.
Nieuw onderzoek verandert geschiedenis
Nu hebben onderzoekers van Texas A&M University en de Chinese Academy of Sciences in Peking de schedel opnieuw geanalyseerd, waarbij ze treffende gelijkenissen ontdekten met 300.000 jaar oude fossielen van de vroegste exemplaren van de moderne mens, Homo sapiens, die gevonden zijn in Marokko.
Omdat de gelaatstrekken van de Dalischedel zo op die van de vroege Homo sapiens lijken, denken de onderzoekers dat een aantal kenmerken van de moderne mens mogelijk in Azië zijn ontstaan.
We zijn Chinezen en Afrikanen
Kleine groepjes van de Chinese voorouders zijn vervolgens naar Afrika getrokken, waar ze kinderen kregen met de vroege Homo sapiens en zo hun erfelijk materiaal doorgaven. Volgens deze theorie ontstond de moderne mens dus als een mix van Aziatische en Afrikaanse voorouders.
Voorheen deden DNA-analyses vermoeden dat alle mensen van één Homo sapiens-groep afstammen, die 12.000 jaar geleden wegtrok uit Afrika. Het leek er dus op dat we uitsluitend van Afrikaanse voorouders afstammen.
De Dalischedel toont echter aan dat de menselijke geschiedenis waarschijnlijk nog complexer is dan we al dachten.