Atacama mummie zwart slijm TOP

's Werelds oudste mummies veranderen in zwart slijm

Meer dan honderd mummies uit Chili en Peru dreigen te verdwijnen in een smurrie van zwart slijm, nadat bacteriën als gevolg van klimaatveranderingen weer zijn opgeleefd in de ingedroogde huid.

10 november 2016 door Mikkel Skovbo

Het krioelt van het leven op de huid van overleden mensen. En deskundigen zijn daardoor de wanhoop nabij.

Een flink aantal van de in totaal 120 oeroude mummies in het archeologisch museum in Arica in het noorden van Chili verandert in geleiachtig zwart slijm nadat ze zijn blootgesteld aan een aanval van kwaadaardige bacteriën.

'De lokale micro-organismen gaan die jongens volledig verslinden,' zegt Ralph Mitchell, hoogleraar biologie aan Harvard University, tegen Live Science.

Huidbacteriën smullen van mummies

Ralph Mitchell en zijn team van experts van Harvard hebben de circa 7000 jaar oude mummies onderzocht op verzoek van het museum.

Het blijkt dat doodgewone huidbacteriën de perkamentachtige huid van de mummies te lijf zijn gegaan nadat de luchtvochtigheid in de regio is gestegen.

Het vochtigere klimaat en de opleving van de bacteriën worden waarschijnlijk veroorzaakt door klimaatveranderingen.

_De mummies komen uit de Atacamawoestijn in het noorden van Chili en het zuiden van Peru (groen), waar tussen 7000 en 1500 v.Chr. de Chinchorro leefden. De oudste mummie stamt uit 5050 v.Chr. en wordt als de oudste ter wereld beschouwd.

Museum smeekt Unesco om hulp

Het Chileense museum probeert de mummies uit het gebied nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen om geld en expertise aan te trekken om ze te kunnen conserveren.

Om te voorkomen dat de mummies langzaam als zwarte klodders slijm de wereldgeschiedenis uit sijpelen, zijn precies de juiste temperatuur, luchtvochtigheid en verlichting nodig._

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: