Ötzi reconstructed

Ötzi krijgt een uiterlijk

Onderzoekers laten zien hoe steentijdman eruitzag.

14 oktober 2011

Hij was al 5300 jaar dood, maar krijgt nu een nieuw leven. Steentijdman Ötzi is op basis van CT-scans, röntgenfoto’s, DNA-analyses en botanalyses preciezer dan ooit tevoren gereconstrueerd.

Ötzi kwam om in een bergpas tussen Oostenrijk en Italië en lag daar onder het ijs, tot twee bergbeklimmers hem in 1991 vonden.

De Nederlandse broers Alfons en Adrie Kennis, reconstructie-experts, gaven hem een uiterlijk op basis van onderzoeken naar het lichaam en de huidige kennis van hoe gezicht, huid en handen van mensen eruitzien als ze buitenshuis leven. Dit leverde een beeld op van een goedgebouwde, tanige en gespierde man.

Dat Ötzi’s ogen bruin waren en niet blauw, zoals tot op heden altijd gedacht werd, is bekend geworden door nieuwe DNA-analyses. En in de muts die hij op had toen hij overleed, zaten een paar donkerbruine haren.

Omdat Ötzi stierf nadat hij door een pijl in zijn schouder gewond was geraakt, wilden de reconstructeurs het model een opgejaagde, onzekere uitdrukking geven, in plaats van Ötzi voor te stellen als een zelfverzekerde bergbeklimmer. Ze gaven hem een bloot bovenlichaam om te laten zien hoe gespierd en sterk hij was.

Mumified Ötzi

In het echt was het levensgevaarlijk om in de besneeuwde Alpen half ontbloot rond te lopen. Ötzi droeg een warm dierenvel, een muts en isolerende grasmantel toen hij omkwam.

Ötzi was bij zijn dood 1,59 meter lang en circa 45 jaar. Er zijn diverse theorieën over de omstandigheden die tot zijn dood leidden. Eén daarvan luidt dat vijanden hem achterna zaten, en dat hij gewond neerviel en een langzame, pijnlijke en eenzame dood in het ijs stierf.

reconstructing Ötzi

Of hij werd daar na zijn dood begraven. Aanhangers van dit laatste wijzen erop dat hij pollen in zijn maag had van planten die in het voorjaar bloeien, en dat botst met het feit dat in het ijs om Ötzi heen stuifmeel zat van nazomerbloemen.

Ötzi is dus in het voorjaar gestorven, maar hij werd in de nazomer begraven, denkt o.a. professor Luca Bondioli van het nationale museum voor prehistorie en etnologie in Rome.

Als Ötzi speciaal de bergen in is gebracht voor zijn begrafenis, dan was hij misschien wel een belangrijk stamhoofd, stelt deze theorie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: