Jean Jacques-Hublin

Onderzoekers doen oudste vondst van Homo sapiens

Uit de vondst van menselijke botten in een Noord-Afrikaanse grot blijkt dat de mens 100.000 jaar ouder is dan gedacht en dat onze wieg mogelijk niet in Oost-Afrika stond.

Naar aanleiding van de vondst van resten van schedels, kaken en botten in een grot in Marokko moet de geschiedenis van de mens mogelijk drastisch worden herschreven.

Dat is de conclusie van een groep Duitse en Marokkaanse onderzoekers, die zojuist hun spectaculaire analyse van de vondst hebben gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

De botten zijn meer dan 300.000 jaar oud en de oudste exemplaren van de soort Homo sapiens die tot dusver zijn gedateerd – 100.000 jaar ouder dan eerder gedateerde menselijke fossielen.

Wieg van de mens wordt verplaatst

Uitzicht op de opgravingssite Jebel Irhoud, waar archeologen bezig zijn op de plek waar ooit een grot was.

© Shannon McPherron

En dat zet onze ideeën over de herkomst van de mens op hun kop, zo verklaart paleoantropoloog Jean-Jacques Hublin van het Max-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in Leipzig, die betrokken was bij de analyse van de fossielen van onze voorouders.

‘We dachten altijd dat de wieg van de mens 200.000 jaar geleden in Oost-Afrika stond, maar onze nieuwe gegevens laten zien dat Homo sapiens zich over het hele Afrikaanse continent verspreidde,’ zegt hij tegen phys.org.

Die conclusie leidt tot een veel complexere lezing van onze geschiedenis dan die we tot dusver hadden.

We kunnen ze tegenkomen op straat

© Philipp Gunz

De fossiele menselijke resten zijn samen met dierenbotten en stenen gereedschappen gevonden op de archeologische site Jebel Irhoud.

Aan de hand van de vondsten hebben de onderzoekers een digitale reconstructie gemaakt van het gezicht van de prehistorische mens. Daaraan is duidelijk te zien dat deze nauw aan ons verwant is.

‘Het is een gezicht dat je vandaag de dag op straat zou kunnen tegenkomen,’ aldus Hublin.