Wanneer gingen we ondergoed dragen?

De lendendoek wordt al duizenden jaren gedragen, maar echt ondergoed werd in de middeleeuwen populair.

Egyptian scroll

Het eerste ondergoed werd duizenden jaren geleden al gedragen: de lendendoek. Het is niet bekend wie als eerste een stuk stof om de heupen bond. Wel is bekend dat de lendendoek gebruikt werd door holbewoners, als bovenkleding maar ook als ondergoed, en nadien ook door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.

Pas in de middeleeuwen begonnen mensen van hoge komaf vaker kledingstukken onder hun kleding te dragen, en daarna ook anderen.

De kiel van de man en het hemd van de vrouw waren losse kledingstukken, die direct op het lijf werden gedragen. Mannen droegen bovendien een grote slobberbroek, die aanvankelijk op een gewone broek leek, maar gaandeweg alsmaar kleiner en strakker werd, tot deze rond 1450 een soort lendendoek geworden was.

In de 16e eeuw droegen vrouwen steeds vaker een korset en een onderrok, en in de 19e eeuw deed de onderbroek zijn intree bij mannen en vrouwen.

De onderbroek van mannen was lang en smal, en die van vrouwen was los en open in het kruis, en liep door tot vlak onder de knie. De Franse koningin Catharina de’ Medici zou al in de 16e eeuw een onderbroek hebben gedragen.