A. Austin

Nieuwe theorie over tatoeages van twee Egyptische mummies

Uit de huid van twee gemummificeerde Egyptische vrouwen blijkt dat de onderrug al meer dan 3000 jaar wordt getatoeëerd.

Ze worden ook wel aarsgewei genoemd. Als jij eind jaren 1990 weleens op het strand kwam, kan de trend je haast niet zijn ontgaan.

Tatoeages die veel weg hadden van een gewei prijkten in die tijd op de onderrug van een aanzienlijk aantal vrouwen.

De trend is echter weggeëbd, en je zou misschien geneigd zijn te denken dat het een eenmalige modegril betrof. Maar niets is minder waar.

De ontdekking van twee gemummificeerde vrouwen in de oude Egyptische stad Deir el-Medina, aan de oever van de Nijl, werpt ... oud licht op het verschijnsel.

Infraroodtechnologie en reconstructies

Hoewel een van de vrouwen al zo’n 100 jaar geleden werd gevonden, hebben onderzoekers pas onlangs zwarte verkleuringen op delen van haar huid opgemerkt.

Net boven haar billen ontwaarden ze de omtrek van een band van diamanten, die ook bekend is van de plafonds van oude graven.

Tatoeage op onderrrug van mummie

Op de reconstructie van de tatoeage is een band van diamanten te zien, die ook terugkomt op het plafond van veel graven. Het zwarte deel van de tatoeage was te zien tijdens de analyse.

© A. Austin

De tweede mummie die de wetenschappers aan een onderzoek onderwierpen, is gevonden in 2019, maar op het eerste gezicht waren er bij haar geen tatoeages te bekennen.

Met behulp van infrarode fototechnologie brachten de onderzoekers echter een afbeelding op de onderrug aan het licht.

De tatoeage was niet identiek aan die van de andere vrouw, maar toonde een patroon dat doet denken aan water en planten.

Betekenis van motieven

Vanwege de planten en het water is een van de hypotheses van de onderzoekers dat de tatoeages de oevers van de Nijl kunnen voorstellen, waar vrouwen soms heen gingen om de pijn van menstruatie en zwangerschap te verlichten.

Als je de tatoeage nog eens goed bekijkt, zie je ook een zogeheten oog van Horus boven het water zweven – een Egyptisch symbool voor onder meer volledigheid, gezondheid en continuïteit.

Tatoeage op onderrug van Egyptische mummie

Er moest een speciale infraroodcamera aan te pas komen om deze tatoeage te kunnen zien en reconstrueren. Volgens onderzoekers zijn er water en planten afgebeeld en houdt het oog van Horus alles in de gaten.

© A. Austin

De twee getatoeëerde vrouwenmummies zijn niet de enige in hun soort. De eerste werd gevonden in 1891, en sindsdien zijn alleen al in de stad Deir el-Medina nog zeven mummies ontdekt, waaronder de twee genoemde.

Sommige daarvan hebben ook tatoeages op de nek en heupen. Zo hebben onderzoekers op de heup van een van de mummies een tatoeage gevonden die lijkt op de Egyptische god Bes, die werd beschouwd als beschermer van zwangere vrouwen.

Nefertiti buste

Foto van de buste van Nefertiti, op 6 december 1912 gevonden in Achetaton, Achnatons hoofdstad. De buste staat in het Neues Museum in Berlijn.

© Philip Pikart/Wikimedia

Lees ook:

Volgens de onderzoekers is het interessante dat veel van de tatoeages zich bevinden in het gebied rond de heupen en de onderrug, wat suggereert dat ze mogelijk bedoeld waren om tegen de pijn van zwangerschappen en bevallingen te beschermen.

De wetenschappers wijzen er echter wel op dat het aantal gemummificeerde vrouwen met tatoeages nog te beperkt is om definitieve conclusies te trekken.