Nieuw onderzoek onthult hoe Ötzi stierf

Onderzoekers hebben jarenlang geloofd dat een van 's werelds best bewaarde ijsmummies werd gedood door een pijl in zijn rug en een hoofdwond. Maar nu blijkt uit nieuwe scans dat zijn pijnlijke verwondingen niet de uiteindelijke doodsoorzaak waren.

Ötzi stierf een pijnlijke dood, maar hij overleed niet aan zijn verwondingen.

© South Tyrol Museum of Archaeology/EURAC/Samadelli/Staschitz

Sinds de 5300 jaar oude ijsmummie 25 jaar geleden door een Duits echtpaar in de Italiaanse Alpen werd ontdekt, zijn onderzoekers bezig om meer te weten te komen over deze mysterieuze man uit de kopertijd.

Ötzi, ook wel de ijsman genoemd, is een van de oudste en best bewaarde ijslijken ter wereld.

De laatste jaren dachten onderzoekers dat hij werd gedood door een pijl in zijn schouder en een slag tegen het hoofd, maar nu blijkt uit onderzoek dat deze verwondingen niet ernstig genoeg waren om hem te doden.

###

Wonden waren oppervlakkig

Dat verklaarde een antropoloog aan de Universiteit van Zürich, Frank Rühli, tijdens een bijeenkomst voor Amerikaanse antropologen in april.

Hier presenteerde hij de nieuwste analyses die hij en zijn collega's hebben opgesteld op basis van röntgenfoto's en CT-scans.

Hij legde uit dat de wond in zijn schouder oppervlakkiger was dan men tot nog toe had aangenomen en dat de pijlpunt geen ernstige weefselschade of zwaar bloedverlies had veroorzaakt. Ötzi had slechts een half kopje bloed verloren – pijnlijk, maar niet genoeg om hem te doden.

###

Stierf door onderkoeling

Ook de wonden aan zijn hoofd waren niet ernstig genoeg om de ijsman te doden, zo concludeert Rühli en rekent zo af met de theorie dat Ötzi werd doodgeslagen.

Volgens zijn analyses lijkt het erop dat verwondingen van Ötzi het gevolg zijn van een val waarbij hij zijn hoofd heeft gestoten.

Volgens Rühli en zijn collega's was het dus geen prehistorische vijand, maar het weer dat de ijsman uiteindelijk fataal werd.

'Het lijkt erop dat hij is doodgevroren,' zeggen ze.