Waardoor verdwenen de Neanderthalers?

Waardoor stierven de Neanderthalers uit?

De meningen zijn verdeeld over de vraag waardoor de Neanderthalers verdwenen. Mogelijk werden ze besmet met nieuwe ziekten of konden ze zich onvoldoende aanpassen.

Het is niet precies bekend waardoor de Neanderthalers verdwenen.

Maar een van de vele theorieën is dat ze stierven aan ziekten die de moderne mensen bij zich droegen toen de twee soorten elkaar circa 100.000 jaar geleden voor het eerst tegenkwamen.

Neanderthalers werden verkouden

Onderzoekers hebben weten aan te tonen dat de gedrongen mensensoort werd besmet met tuberculose, tyfus, kinkhoest, hersenontsteking en de voor ons onschuldige verkoudheid.

De Homo sapiens waren redelijk bestand tegen deze ziekten, maar de Neanderthalers, die er nooit eerder aan waren blootgesteld, werden er zwaar door getroffen en stierven ten slotte uit.

4 andere theorieën over Neanderthalers

100.000 jaar geleden ging de Homo sapiens zich vermengen met de Neanderthalers.

Naast de ziekten waarmee de Neanderthaler door de moderne mensen werden besmet, speelden vulkanen en een slecht aanpassingsvermogen waarschijnlijk ook een rol.

  1. De moderne mens nam de jachtvelden van de Neanderthaler over met nieuwe, betere gereedschappen zoals pijlpunten en naalden.
  2. Door een uitbarsting van een vulkaan in Italië 40.000 jaar geleden daalde de temperatuur sterk – een zware slag voor de Neanderthalers.
  3. Het klimaat wisselde enkele eeuwen tussen kouder en warmer weer. Dat veranderde flora en fauna, en de Neanderthaler paste zich onvoldoende aan.
  4. De Neanderthaler vermengde zich met de H. sapiens en het aantal volbloed-Neanderthalers nam af. Zo ging deze soort op in Homo sapiens.