Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mysterieuze mensensoort liet sporen na in Europeanen

Uit nieuw onderzoek blijkt dat IJslanders DNA van de Denisovamens in zich hebben. Dat wijst erop dat deze soort wijdverbreid was.

Maayan Harel

Uit een grootschalige DNA-inventarisatie in IJsland blijkt dat de mysterieuze Denisovamens, die 40.000 jaar geleden samen met de Neanderthalers uitstierf, wijdverbreider was dan tot nu toe gedacht.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onder meer de universiteit van Aarhus, Denemarken en deCODE Genetics, en bekeek erfelijk matriaal van 27.566 mensen.

De wetenschappers doorzochten het volledige genoom van de IJslanders, wat de studie grondiger maakt dan andere waarbij vreemd DNA bij mensen van nu is aangetroffen.

Onze kennis over de Denisovamens is vooral op vondsten gebaseerd. Dit model is gemaakt op basis van DNA uit één vingerbotje.

© Debbie Hill/UPI/Ritzau Scanpix

Zoals verwacht troffen de onderzoekers bij de IJslanders sporen aan van Neanderthaler-DNA, dat ook bij andere Europeanen voorkomt.

Verrassender is dat er ook sporen van Denisova-DNA zijn gevonden, waardoor ons beeld van de verbreiding van deze soort moet worden bijgesteld.

Denisova deed het met onze voorouders

Tot nu toe is er alleen Denisova-DNA aangetroffen bij Oost-Aziaten en de oorspronkelijke bewoners van Papoea-Nieuw-Guinea en Australië.

Daardoor dachten wetenschappers dat de Denisovamens in Siberië en Oost-Azië leefde en dat de soort zich vermengde met Homo sapiens, die vanuit Afrika naar het oosten trok.

Op basis van pas ontdekt Denisova-DNA bij Europeanen lijkt het erop dat het leefgebied van de Denisovamens (rood) overlapte met dat van de Neanderthaler (blauw).

© Ken Ikeda Madsen & Shutterstock

Dat Denisova-DNA ook bij IJslanders voorkomt, en dus vermoedelijk ook bij andere Europeanen, duidt erop dat de Denisovamens verder naar het westen voorkwam dan tot nu toe aangenomen.

Zijn DNA kan bij Europeanen beland zijn doordat de Denisovamens kinderen kreeg met de Neanderthaler, die op zijn beurt weer met Europeanen paarde.

Een andere mogelijkheid is dat Denisova’s zich in het Midden-Oosten rechtstreeks vermengden met Homo sapiens, die naar het noordwesten trok en Europa bevolkte.

Lees ook:

Ontwikkeling mens, Neanderthaler
Oermensen

Touw ontkracht mythe over domme Neanderthaler

3 minuten
Oermensen

Supercomputer ontdekt: Dit is waarom de Neanderthalers zijn uitgestorven

5 minuten
Oermensen

Gekweekt minibrein brengt Neanderthaler in ons naar boven

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg