Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Prehistoric human
Verleden - Oermensen

Nieuw familielid ontdekt in China

Geavanceerde Red Deer Cave-mensen zijn wellicht een nieuwe soort.

Homo sapiens is misschien korter dan we denken de enige mensensoort op aarde. Australische en Chinese onderzoekers hebben sporen gevonden van een tot nu toe onbekend prehistorisch volk, dat slechts 14.500 tot 11.500 jaar geleden in grotten in Zuid-China leefde.

De botten en schedels van de vijf kleinste individuen springen eruit omdat ze zowel primitieve als moderne kenmerken hebben, en bovendien hebben ze enkele unieke trekken zoals grote wenkbrauwbogen, brede jukbeenderen en een dikke schedel, die je ook bij veel oudere mensensoorten aantreft. De hersenen zelf zijn klein, maar de frontale kwab, die persoonlijkheid en gedrag bepaalt, is even groot als die van ons. Het achterste deel van de hersenen, dat de zintuiglijke indrukken verwerkt, is dan weer primitief.

De onderzoekers hebben de mensensoort nog niet geclassificeerd. Voorlopig heten ze Red Deer Cave-mensen, omdat in dezelfde grot ook veel botten van edelherten zijn aangetroffen. De onderzoeksleider, Darren Curnoe, vermoedt dat er sprake is van een geheel nieuwe tak aan onze stamboom, maar anderen denken aan een zeldzame variant van onze eigen soort. Men hoopt dat het DNA snel uitsluitsel geeft.

Soorten leefden gelijktijdig

Recent onderzoek duidt erop dat we tot voor kort niet alleen waren op aarde. Er zijn meerdere mensachtigen ontdekt, waaronder Homo denisova en floresiensis, ook wel Hobbit genoemd. Onze voorouders, die al zo’n 200.000 jaar rondlopen, hebben wellicht met deze mensen gepaard.

Lees ook:

Oermensen

Dit is je familie!

0 minuten
Menneskerace Homo naledi
Oermensen

Nieuw mensenras ontdekt

0 minuten
Oermensen

Waanzinnige vondst herschrijft geschiedenis van de mens

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg