Nieuw familielid ontdekt in China

Geavanceerde Red Deer Cave-mensen zijn wellicht een nieuwe soort.

Prehistoric human

Homo sapiens is misschien korter dan we denken de enige mensensoort op aarde. Australische en Chinese onderzoekers hebben sporen gevonden van een tot nu toe onbekend prehistorisch volk, dat slechts 14.500 tot 11.500 jaar geleden in grotten in Zuid-China leefde.

De botten en schedels van de vijf kleinste individuen springen eruit omdat ze zowel primitieve als moderne kenmerken hebben, en bovendien hebben ze enkele unieke trekken zoals grote wenkbrauwbogen, brede jukbeenderen en een dikke schedel, die je ook bij veel oudere mensensoorten aantreft. De hersenen zelf zijn klein, maar de frontale kwab, die persoonlijkheid en gedrag bepaalt, is even groot als die van ons. Het achterste deel van de hersenen, dat de zintuiglijke indrukken verwerkt, is dan weer primitief.

De onderzoekers hebben de mensensoort nog niet geclassificeerd. Voorlopig heten ze Red Deer Cave-mensen, omdat in dezelfde grot ook veel botten van edelherten zijn aangetroffen. De onderzoeksleider, Darren Curnoe, vermoedt dat er sprake is van een geheel nieuwe tak aan onze stamboom, maar anderen denken aan een zeldzame variant van onze eigen soort. Men hoopt dat het DNA snel uitsluitsel geeft.

Soorten leefden gelijktijdig

Recent onderzoek duidt erop dat we tot voor kort niet alleen waren op aarde. Er zijn meerdere mensachtigen ontdekt, waaronder Homo denisova en floresiensis, ook wel Hobbit genoemd. Onze voorouders, die al zo’n 200.000 jaar rondlopen, hebben wellicht met deze mensen gepaard.