Meisje uit bronstijd reisde rond als topless danseres

Een van de beroemdste mensen uit de Deense prehistorie was misschien een rondreizende danseres. Nieuwe chemische analyses geven andere inzichten over de herkomst van deze jonge vrouw en de reis die zij in het bronzen tijdperk heeft gemaakt.

Meisje van Egtved top

Ongeveer 3400 jaar geleden werd het lichaam van een jonge vrouw begraven in een mooie grafheuvel bij de Deense plaats Egtved. Het graf van het 'Egtved-meisje' werd in 1921 ontdekt, maar nu pas beginnen onderzoekers te begrijpen wie deze jonge vrouw echt was.

Het Egtved-meisje leefde in het bronzen tijdperk en was nog maar tussen de 16 en 18 jaar toen ze stierf. Ze werd begraven in een rokje van touw en een kort truitje van wol. Op haar blote buik droeg ze een grote, ronde plaat met een spiraalpatroon – een symbool voor de zon, die een belangrijke rol speelde in de religieuze praktijken van die tijd.

Egtved-meisje deed misschien topless flikflaks

Haar kleren geven ons een idee over wie deze jonge vrouw was. Archeologen hebben namelijk eerder kleine beeldjes gevonden van vrouwelijke figuren die dezelfde rokjes droegen. Deze vrouwen zijn vaak topless en staan helemaal achterover gebogen in een soort flikflak. De onderzoekers denken daarom dat het Egtved-meisje een rituele danseres was in de zonnecultus van die tijd.

Het Egtved-meisje was misschien wel een topless danseres die flikflaks deed, net als deze figuur uit het bronzen tijdperk.

Nieuwe analyses van de grondstof strontium in het haar, de nagels en de tanden van het Egtved-meisje hebben aangetoond dat ze niet uit Denemarken kwam. Waarschijnlijk is ze honderden kilometers verderop opgegroeid, in het Zwarte Woud in Duitsland, en heeft ze de laatste jaren van haar leven veel gereisd.

Op weg naar religieuze ceremonieën

Haar reispatroon komt overeen met de theorie dat de jonge vrouw een danseres of priesteres was die veel rondreisde om deel te kunnen nemen aan religieuze ceremonieën. Volgens een andere theorie was het Egtved-meisje echter naar Denemarken gekomen om met een plaatselijk stamhoofd te trouwen.