Kies morrelt aan de oorsprong van de mens

De eerste mensen komen uit Europa en niet uit Afrika. Dat is de conclusie van een groep Duitse wetenschappers die een meer dan 7,2 miljoen jaar oud stel tanden en kiezen onderzocht.

De kiezen van de Graecopithecus werden in 2012 gevonden in Bulgarije.

© Wikimedia Commons

Een paar tanden en kiezen van 7,2 miljoen jaar oud kunnen de geschiedenis van de mensheid op zijn kop zetten en vraagtekens zetten bij het idee dat we uit Afrika stammen.

Zo luidt de omstreden theorie van een groep Duitse onderzoekers.

Zij analyseerden een in Griekenland gevonden fossiele kaak en een in Bulgarije gevonden kies van de primaat Graecopithecus_._

Kies toont verwantschap aan

Het kaakfragment werd in 1944 in Griekenland gevonden.

© W. Gerber/Univ. of Tübingen

Graecopithecus werd voorheen door wetenschappers wereldwijd als een aap beschouwd.

Maar dankzij nieuwe CT-scans en 3D-reconstructies van zijn gebit en tandwortels denken de onderzoekers nu dat Graecopithecus een mensachtige was.

Dat zit hem met name in één kies. Daarin vonden de onderzoekers namelijk bewijs dat de tandwortels deels aan elkaar waren gegroeid – een kenmerk dat zich voordoet bij mensen en niet bij apen.

Als die conclusie klopt, kan het betekenen dat onze voorouders al in Europa leefden toen de eerste mensen in Afrika opdoken.

Onderzoek stuit op verzet

We moeten het nieuwe onderzoek echter met een gezonde dosis scepsis beschouwen en niet direct onze geschiedenis gaan herschrijven.

Dat is de mening van diverse wetenschappers, die erop wijzen dat een stel tanden niet genoeg is om de primaat aan te wijzen als een familielid. Een van de critici is Bernard Wood van de Washington University.

‘Het is op dit moment nog niet te zeggen of de kaken en tanden afkomstig zijn van een aap met mensachtige trekken of van een mensachtige met aapachtige trekken,’ zegt hij tegen ScienceNews.