theme

Je lichaam vertelt veel over het verleden

THEMA: Bloedige gevechten vormden je jukbeenderen. Klimaatveranderingen stuurden de breedte van je neusvleugels aan. En de verandering van voedsel meer dan 10.000 jaar geleden komt terug in je spraak. Je hele lichaam vertoont sporen van de driften, nederlagen en overwinningen van je voorouders. En wetenschappers zijn nu pas aan het ontdekken welke dramatische verhalen er schuilgaan achter de dikte van je voorhoofdsbeen, de kleur van je ogen en nog veel meer. Reis mee door het lichaam – en naar een ver verleden, waarin het talent om kippenvel te krijgen het verschil tussen leven en dood kon betekenen.

Je gezicht is je sterkste wapen
Lichaam

Je gezicht is je sterkste wapen

Het belangrijkste doel van je gezicht is het manipuleren van de mensen om je heen, zo luidt een nieuwe theorie. Anderen zijn van mening dat onze gezichtsuitdrukkingen onze diepste gevoelens tonen. Wetenschappers zijn druk bezig de raadsels van het gezicht op te lossen.

15 minuten

Wat is kippenvel?
kippenvel water
Lichaam

Wat is kippenvel?

Door kou, schrik en genot kunnen de kleine, harde bultjes op het lichaam ontstaan. Maar waarom krijgen we kippenvel en waar is het goed voor?

3 minuten

De evolutie gaat achteruit
Evolution
Evolutie

De evolutie gaat achteruit

Onderzoek wijst uit dat de evolutie niet alleen vooruitgaat, maar dat dieren eigenschappen kunnen terugkrijgen die hun voorouders honderden miljoenen jaren geleden zijn kwijtgeraakt. De evolutie springt dus veel meer heen en weer dan gedacht. En dat zie je ook bij mensen.

14 minuten