theme

Je lichaam vertelt veel over het verleden

THEMA: Bloedige gevechten vormden je jukbeenderen. Klimaatveranderingen stuurden de breedte van je neusvleugels aan. En de verandering van voedsel meer dan 10.000 jaar geleden komt terug in je spraak. Je hele lichaam vertoont sporen van de driften, nederlagen en overwinningen van je voorouders. En wetenschappers zijn nu pas aan het ontdekken welke dramatische verhalen er schuilgaan achter de dikte van je voorhoofdsbeen, de kleur van je ogen en nog veel meer. Reis mee door het lichaam – en naar een ver verleden, waarin het talent om kippenvel te krijgen het verschil tussen leven en dood kon betekenen.

Je gezicht is je sterkste wapen
Lichaam

Je gezicht is je sterkste wapen

Het belangrijkste doel van je gezicht is het manipuleren van de mensen om je heen, zo luidt een nieuwe theorie. Anderen zijn van mening dat onze gezichtsuitdrukkingen onze diepste gevoelens tonen. Wetenschappers zijn druk bezig de raadsels van het gezicht op te lossen.

15 minuten

De eetgewoonten van je voorouders zijn terug te horen in je taal
Taal

De eetgewoonten van je voorouders zijn terug te horen in je taal

Een grote verandering in de eetgewoonten van onze voorouders meer dan 10.000 jaar geleden is vandaag de dag nog terug te horen in onze talen. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek, dat onder meer op computermodellen is gebaseerd.

2 minuten

Wetenschappers lossen het raadsel op: zo veroverde de mens de aarde
Oermensen

Wetenschappers lossen het raadsel op: zo veroverde de mens de aarde

Het verhaal van de ontwikkeling van de mensheid is warrig geworden. Maar dankzij een baanbrekende techniek kunnen we de geschiedenis opnieuw schrijven. Voorheen onbekende genetische informatie van onze voorouders toont definitief aan waar we vandaan komen en hoe we de wereld hebben veroverd.

28 minuten

Je bent meer Neanderthaler dan je denkt
Verleden

Je bent meer Neanderthaler dan je denkt

Tegenwoordig zijn wij de enige mensen op aarde, maar een paar duizend jaar geleden leefden onze voorouders nauw samen met andere mensensoorten. Zo nauw, dat het terug te zien is in je genen.

17 minuten

Wat is kippenvel?
kippenvel water
Lichaam

Wat is kippenvel?

Door kou, schrik en genot kunnen de kleine, harde bultjes op het lichaam ontstaan. Maar waarom krijgen we kippenvel en waar is het goed voor?

3 minuten

De evolutie gaat achteruit
Evolution
Evolutie

De evolutie gaat achteruit

Onderzoek wijst uit dat de evolutie niet alleen vooruitgaat, maar dat dieren eigenschappen kunnen terugkrijgen die hun voorouders honderden miljoenen jaren geleden zijn kwijtgeraakt. De evolutie springt dus veel meer heen en weer dan gedacht. En dat zie je ook bij mensen.

14 minuten