clovis

Het Clovisvolk at kamelen en beren

Eiwitresten op 13.000 jaar oud gereedschap onthullen het menu

8 oktober 2009

Kameel, paard, schaap en beer. Deze dieren stonden op het menu van het Clovisvolk in Noord-Amerika, 13.000 tot 13.500 jaar geleden. De nieuwe kennis over de eetgewoonten van dit volk komt naar voren uit analyses van 83 vuurstenen die bij een boerderij bij Boulder in Colorado zijn gevonden.

Op nog geen halve meter onder de grond stuitte men bij toeval met een schep op een van de belangrijkste vondsten uit de Cloviscultuur ooit.

De gereedschappen van vuursteen zijn biochemisch geanalyseerd en vertoonden eiwitresten van genoemde dieren. Het is niet mogelijk te zeggen van welke ondersoorten van dieren de eiwitten afkomstig zijn.

Er zijn nooit eerder resten van kameleneiwitten uit deze periode ontdekt; alleen één keer paardeneiwit op een stuk gereedschap. En grote vondsten van gereedschappen van de Cloviscultuur waren er al evenmin.

Meesterlijke messenmaker

Onder de 83 vuurstenen bevinden zich messen, bijlen en diverse schrapers. Een imposant tweesnijdend ovaal mes vertoont zo veel gelijkenis met een mes dat in nationaal park Yellowstone is gevonden dat Douglas Bamforth, hoogleraar antropologie aan de universiteit van Colorado in Boulder, ervan overtuigd is dat ze van dezelfde messenmaker afkomstig zijn.

Volgens Bamforth is het gereedschap duizenden jaren onaangeroerd gebleven. Hij denkt dat het vlak na de vervaardiging ervan is verstopt. Degene die het heeft verstopt, ging er vermoedelijk vanuit dat hij het later zou ophalen, maar dat is niet gelukt. Wellicht is de eigenaar komen te overlijden voordat hij zijn ‘gereedschapskist’ weer terug had.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: