Zeg je voorouders gedag – van Lucy tot Homo sapiens

De drie miljoen jaar oude mensachtige Lucy is misschien wel je stammoeder. Maak kennis met Lucy, de Neanderthaler, Homo erectus, de Floresmens en nog meer voorouders in ons familiealbum van het geslacht Homo.

Geslacht Homo, Lucy

Lucy is de moeder van het geslacht Homo

Lucy, een mensachtige van de soort Australopithecus afarensis, zou volgens wetenschappers wel eens de stammoeder van het geslacht Homo kunnen zijn. Lucy's soort leefde 3,2 miljoen jaar geleden, en gaandeweg ontwikkelden zich verschillende soorten binnen het geslacht Homo die soms een tijdlang zij aan zij leefden.

Diverse recentere vondsten laten zien dat de verschillen tussen de mensensoorten gering waren. Alle leden van het menselijk geslacht hebben dezelfde basiseigenschappen, al zijn die door de jaren heen wel verfijnd. In de loop der tijd kregen we ook meer dodelijke wapens, kleding en een goed ontwikkelde taal.

Het geslacht Homo in beeld

Klik door de galerij hierboven en maak kennis met enkele van je voorouders van het geslacht Homo. Van Lucy via Homo erectus en de Neanderthaler tot de moderne Homo sapiens.

Foto's: Kennis & Kennis Reconstructions

Ga ook op ontdekking door de interactieve wereldkaart van de ontwikkeling van het menselijk geslacht.