Zo belangrijk was seks met uitgestorven mensensoort

Uit analyses blijkt dat de moderne mens zich vermengde met de Neanderthaler en diens zustersoort Homo denisova. Vooral de genen van de Neanderthalers hebben hun sporen achtergelaten in de Europese volkeren.

Det betyder parring med neandertalere

Voor Homo sapiens was het blijkbaar niet spannend genoeg om alleen seks te hebben met zijn eigen soort.

De moderne mens kreeg namelijk 40.000 tot 80.000 jaar geleden aan de grens van het Afrikaanse continent nageslacht met de gedrongen Neanderthaler.

De vermenging met de nu uitgestorven mensensoort was een overlevingsstrategie die nog steeds betekenis heeft voor jouw lichaam.

Neanderthalers versterkten ons immuunsysteem

Uit overzichten van DNA blijkt dat niet-Afrikanen 1,5 tot 4 procent Neanderthaler in zich hebben.

De Neanderthaler is onder andere te bespeuren in 200 genen in ons immuunsysteem, dat ons beschermt tegen ziekten.

Toen de eerste mensen Afrika verlieten, hadden ze genen die waren aangepast aan het Afrikaanse continent.

Naarmate de mensen zich door Europa en naar Azië verspreidden, stuitten ze op ziekten waar hun immuunsysteem niet mee om kon gaan. De vermenging met de Neanderthaler was dan ook cruciaal voor de aanpassing aan het klimaat en de omgeving.

Dit heb je ook van de Neanderthalers:

  • Keratinegenen – die eraan bijdroegen dat onze huid dikker werd.

  • Vorming van huidcellen – Aziaten hebben een erfenis van de Neanderthaler die de vorming van cellen in de opperhuid reguleert.

  • Bescherming tegen uv – Aziaten hebben in 18 genen sporen van de Neanderthaler die bescherming bieden tegen uv-straling.

Nog meer sekspartners

Onderzoekers hebben ook uitgevonden dat de mens en de Neanderthaler zich beiden hebben vermengd met Homo denisova, die in 2010 werd ontdekt. Zo blijkt uit een nieuwe studie dat mensen uit onder andere het zuiden van Azië en Oceanië erfelijk materiaal van de denisovamens bij zich dragen.