3 geweldige vondsten van amateurs

De grootste archeologische vondsten worden niet altijd gedaan door professionele archeologen. Sommige schatten uit het verleden duiken bij toeval op, als mensen die niet op zoek waren erop stuiten.

Ook leken doen soms archeologische vondsten. Zo werd de oudste computer ter wereld bij toeval door duikers ontdekt.

© Shutterstock

Een waardevolle klomp brons in een oud scheepswrak, de bekendste kleibeelden ter wereld en 15.000 jaar oude grotschilderingen.

Enkele van de grootste archeologische vondsten ter wereld werden gedaan door kinderen, boeren en andere mensen die toevallig op belangrijke overblijfselen uit het verleden stuitten. Dit zijn de drie spectaculairste.

1. Duikers vonden ’s werelds eerste computer*

Bijna 2000 jaar geleden zonk een Romeins schip bij het Griekse eiland Antikythera. In 1900 werd het scheepswrak ontdekt door sponsduikers, die een bijzonder voorwerp mee naar boven namen: een gecorrodeerde klomp brons, die een soort uurwerk leek te zijn geweest.

Pas in 2015, na honderd jaar onderzoek, konden onderzoekers concluderen dat het zogeheten mechanisme van Antikythera werd gebruikt om zons- en maansverduisteringen te voorspellen. Het apparaat, dat uit bijna 50 tandwielen bestond, zou de eerste computer kunnen worden genoemd.

2. Terracottakrijgers ontdekt door Chinese boeren

In 1974 deden Chinese boeren een opzienbarende vondst nabij de stad Xi’an. Bij het graven van een put raakte een van de spaden het hoofd van een beeld op ware grootte.

Sindsdien hebben archeologen ongeveer 8000 van de zogenoemde terracottasoldaten opgegraven – allemaal met hun eigen gezichtsuitdrukking en houding.

3. Meisje van 12 vindt grotschilderingen

In 1879 was de Spaanse amateurarcheoloog Marcelino de Sautuola een grot in het Cantabrisch Gebergte in het noordwesten van Spanje aan het onderzoeken, toen zijn 12-jarige dochter een aantal bijzondere schilderingen ontdekte op de wanden van de grot

De afbeeldingen, die onder andere bizons, paarden en herten voorstellen, werden in eerste instantie aangezien voor moderne vervalsingen, maar bleken later zo’n 15.000 jaar oud te zijn. Door de vondst veranderde het beeld van wat onze verre voorouders konden radicaal.