Inka mummy

Mysterieuze mummie is vermoord

Wetenschappers hebben een mummie onderzocht die 100 jaar lag te verstoffen in München. Het blijkt om een Incavrouw te gaan, die op wrede wijze aan haar eind kwam en na haar dood een lange weg aflegde.

Meer dan 100 jaar lang lag een mysterieuze vrouwelijke mummie stof te vergaren in wisselende musea in de Duitse stad München. Niemand wist waar ze vandaan kwam, maar onder deskundigen ging het lijk met de dikke vlechten door voor veenlijk uit het gebied rond Dachau.

Slachtoffer van moord

Daar klopt echter niets van. Wetenschappers van de universiteit van München hebben de vrouw inmiddels onderzocht, en waarschijnlijk komt ze uit het Incarijk in Zuid-Amerika, leefde ze in de periode 1451-1642 en stierf ze op een leeftijd van 20 tot 25 jaar. Bovendien is ze op wrede wijze om het leven gebracht.

Uit scans blijkt dat het voorste stuk schedel verbrijzeld is. De wetenschappers denken dat ze zo hard met een stomp voorwerp is geslagen dat haar bot tegen haar hersenen sloeg.

Begraven in de woestijn

Na haar dood is de vrouw op een kurkdroge plek begraven, vermoedelijk in de Atacamawoestijn bij de Pacifische kust in Chili, waar het lijk uitdroogde en vanzelf gemummificeerd werd.

Schedel van zieke vrouw ingeslagen

Bij het mummieonderzoek werd niet alleen ontdekt dat de vrouw wreed vermoord is, maar ook dat ze doodziek was door een infectie.

Uit DNA-analyses van darmweefsel blijkt dat de vrouw de ziekte van Chagas had, die door een parasiet overgedragen wordt. De mummie droeg sporen van de parasiet, en waarschijnlijk is de vrouw jarenlang ziek geweest.

Mummie uit Chili

De mysterieuze mummie komt vermoedelijk uit de Atacamawoestijn aan de Pacifische kust in Chili.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: