guldskat, fund, atlanterhavet

SS Gairsoppa: Zilverschat ging bij Ierland ten onder

’s Werelds grootste zilverschat bevindt zich in het vrachtschip SS Gairsoppa, dat in de Tweede Wereldoorlog voor de kust van het Ierse Galway verging.

18 oktober 2013 door Stine Overbye

Zilverschat van 200 ton

Met thee, ijzer en meer dan 200 ton zilver aan boord vertrok het Britse vrachtschip de SS Gairsoppa in 1941 uit Calcutta in India naar Liverpool in Engeland. Toen voor de Ierse kust de brandstof dreigde op te raken, zette de kapitein koers naar de Ierse havenstad Galway. Maar daar kwam het schip nooit aan.

Getorpedeerd door Duitse onderzeeër

Op 17 februari 1941 werd de kwetsbare Gairsoppa door een Duitse onderzeeboot ontdekt en getorpedeerd. Slechts één van de 84 bemanningsleden overleefde de aanval. De rest ging ten onder met het vaartuig, dat keurig rechtop op de zeebodem terechtkwam – alsof het door de modder verder voer.

In 2010 verkreeg het Amerikaanse bedrijf Odyssey Marine Exploration via een contract met de Britse regering het recht om het wrak te bergen. Met behulp van sonartechnologie lokaliseerden de schatzoekers al in 2011 een wrak in de buurt van de plek waar volgens historische bronnen de SS Gairsoppa in 1941 was gezonken.

Onderwaterrobot vond Gairsoppa

Een op afstand bestuurbare onderwaterrobot fotografeerde het schip, en de foto’s bevestigden dat het inderdaad de Gairsoppa betrof. Het vaartuig was onder andere te herkennen aan zijn lengte van 125,6 meter en aan het torpedogat.

radarbillede, skib, gairsoppa

De SS Gairsoppa werd in 2011 gespot op sonarbeelden.

Lees meer over de verborgen schatten in zee

Download het artikel uit de Wetenschap in Beeld over schatten, 'Zee herbergt miljarden', via de knop hieronder.

Je moet daarvoor wel zijn aangemeld bij de website van Wetenschap in Beeld.

Fakta

Schip: SS Gairsoppa. Locatie: Het wrak ligt op ongeveer 4700 meter diepte in de Atlantische Oceaan, 500 kilometer voor Ierland. Waarde van de schat: 200 miljoen euro

Odyssey Marine Exploration is op dit moment bezig met de berging. Tot dusver heeft de firma 1218 baren zilver opgehaald met in totaal een gewicht van ongeveer 50 ton. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: