Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verleden - Geschiedenis

Wie bedacht het conservenblik?

Wie kreeg als eerste het idee om voedsel in te blikken?

Napoleon bedacht het conservenblik

Het idee van voedsel in glas en blik is oorspronkelijk van Napoleon. In 1800 loofde hij een beloning uit voor het bedenken van een methode om zijn soldaten makkelijker van voedsel te voorzien.

Nicolas François Appert, een Franse suikerbakker, experimenteerde jarenlang en won de prijs in 1809. Hij deed vlees, eieren, groenten, melk en kant-en-klare gerechten in glazen die hij met een kurk verzegelde. De glazen werden in doek gepakt en gekookt. Appert kreeg patent op zijn uitvinding, maar een groot nadeel was dat de glazen zwaar waren en daardoor moeilijk naar het front te transporteren.

Een jaar later kwam zijn landgenoot Pierre Durand op het idee om blikjes van tin te maken, die niet zo breekbaar waren. Later werden de blikjes van staal en blik gemaakt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg