Wanneer zijn de eerste boeken geschreven?

Het boek heeft door de tijden heen veel fysieke verschijningsvormen gekend. Maar pas rond de 5e eeuw duiken er boeken op in de vorm die we nu kennen.

First book

Het boek heeft vele verschijningsvormen gekend. Al rond 3000 v.Chr. schreven de Sumeriërs met spijkerschrift op kleitabletten; de Egyptenaren schreven tezelfdertijd hiërogliefen op geperste papyrusstroken. Pas rond de 5e eeuw n.Chr. dook het boek op in de fysieke vorm die we nu nog kennen – dus als een aantal samengevoegde pagina’s, bijeengehouden door een omslag.

Het oudst bekende boek werd in 600 v.Chr. gemaakt door Etrusken uit Noord-Italië. Dit boek is van 24 karaats goud, en de zes geïllustreerde gouden pagina’s zitten aan elkaar met gouden ringen. Het oudst bekende gedrukte boek stamt uit China en is uitgegeven op 11 mei 868. Het is een zogeheten blokboek, dat pagina voor pagina is gestempeld met uitgesneden houten blokken en inkt.

Gutenberg Bible

De techniek werd in Korea al in de 8e eeuw toegepast, maar in boeken uit die tijd staat geen jaar van uitgave. Tot in de 15e eeuw werden boeken met de hand gemaakt, dus de gedrukte 42-regelige bijbel die de Duitser Johann Gutenberg in 1454 uitgaf, was een doorbraak.