’s Werelds eerste reageerbuisbaby

In 1978 werd er een bijzonder kind geboren. Zij was het eerste kind dat onder een microscoop is verwekt met behulp van kunstmatige bevruchting.

First Test-tube baby

Louise Joy Brown werd op 25 juli 1978 met een keizersnee geboren in het Engelse Oldham. Een heel gewoon meisje, maar toch ook niet:

Louise Brown was ’s werelds eerste reageerbuisbaby – geconcipieerd onder een microscoop met kunstmatige bevruchting. Afgezien daarvan was alles normaal, en de gelukkige ouders van Louise, Lesley en John, noemden hun wenskind een wonder.

Nu is de IVF-methode, waarbij eitjes van de vrouw met sperma van de man in een schaal gemengd worden, in grote delen van de wereld heel normaal. Maar in 1978 bewees het meisje van 2600 gram dat de wetenschap voor het eerst volledige controle had over de menselijke voortplanting. De geboorte van het meisje voedde de hoop op een wereld zonder onvrijwillige kinderloosheid.

Het experiment leidde tot hevige kritiek in de internationale pers. Er waren grofweg drie reacties: er waren mensen tegen omdat het onnatuurlijk was, er waren mensen die bezorgd waren voor de gezondheid van de vrouwen die zoveel hormonen toegediend kregen voor het produceren van eitjes, en er waren mensen die wezen op het ethische probleem van een overschot aan embryo’s, dat inhield (en nog steeds inhoudt) dat er potentieel leven wordt gecreëerd om het weer te vernietigen. Dat laatste leidde ertoe dat de paus de IVF-behandeling afkeurde.

Fel debat in de jaren 1970

Begin jaren 1970 was het debat fel, en de critici pakten professor Robert Edwards van Cambridge University en gynaecoloog Patrick Steptoe van Oldham General Hospital hard aan. De pogingen van deze artsen mislukten keer op keer, maar in 1976 kregen ze contact met John en Lesley Brown, die al negen jaar een kind probeerden te krijgen. Lesley had geblokkeerde eileiders, maar met Steptoes methode konden eitjes worden afgenomen. Het echtpaar Brown stemde graag in met de experimentele behandeling, waarvan dochter Louise uiteindelijk het resultaat was.

Vanaf een paar dagen voor de geboorte werd het ziekenhuis belegerd door ruim 300 medici overal vandaan. Ook waren er overheidswaarnemers, dus de geboortekliniek zat bomvol. Alles ging volgens plan, en even voor middernacht wachtte iedereen gespannen op één geluid: Louises eerste, vitale babyschreeuw. Ze werd meteen onderzocht en alles was goed. Het team haalde opgelucht adem – de allerkleinste afwijking zou nog koren op de molen van de critici zijn.

Louise Brown was een gezonde baby, en gezond is ze nog steeds. Nu heeft ze zelf een zoon. Ze kreeg hem op natuurlijke wijze.