Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nieuwe astronomische eenheid maakt meten makkelijker

In de astronomie wordt met zeer grote afstanden gewerkt. En een aantal daarvan moeten precies worden vastgelegd, omdat ze anders variabel zouden zijn.

Astronomische eenheid werd in 2012 gewijzigd

In de astronomie wordt met zeer grote afstanden gewerkt. En een aantal daarvan moeten precies worden vastgelegd, omdat ze anders variabel zouden zijn. Dit is het geval met de astronomische eenheid (AE), die gedefinieerd is als de afstand tussen de aarde en de zon.

Doordat de aarde een licht elliptische baan om de zon beschrijft, is deze afstand niet altijd gelijk. De astronomische eenheid is dan ook de gemiddelde afstand tussen de twee hemellichamen, maar pas in 2012 besloot de Internationale Astronomische Unie dat een AE gelijk is aan 149.597.870.700 meter.

Siriometer als astronomische eenheid

Begin 19e eeuw werkte de in Duitsland geboren Britse astronoom William Hershel (1738-1822) aan een nog grotere lengtemaat: de afstand tussen de aarde en de helderste ster, Sirius. Hij probeerde de afstand tot Sirius te berekenen aan de hand van de helderheid van deze en andere sterren, en hij noemde deze afstand een siriometer.

Maar doordat het verschil in helderheid van de sterren er ook mee samenhangt dat ze niet allemaal even groot zijn, was zijn berekening niet erg nauwkeurig. We weten nu dat Sirius op 8,6 lichtjaar van de aarde staat.

Desondanks overleefde Hershels siriometer. Verschillende astronomen verrichten metingen om de eenheid vast te stellen, en vandaag de dag is een siriometer gelijk aan een miljoen astronomische eenheden, ofwel 15,813 lichtjaar.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg