experimenten op mensen top

Drie krankzinnige experimenten op mensen

Tot aan de jaren 1970 voerden Amerikaanse artsen levensgevaarlijke en misselijkmakende experimenten uit op mensen. Gehandicapten, gevangenen en zwarte mensen waren hun favoriete slachtoffers.

12 oktober 2016 door Else Christensen en Jesper Bindslev

1. Gehandicapten kregen virusinfectie

Artsen injecteerden gehandicapte kinderen met een gevaarlijk virus. Foto: LIFE Coll./Getty Images

Op de Willowbrook State School, een instelling voor gehandicapte kinderen in de Amerikaanse staat New York, werden ongeveer 60 kinderen bewust besmet met hepatitis A.

Dit extreem besmettelijke virus, dat onder andere geelzucht, maagpijn, vermoeidheid en een verminderde eetlust veroorzaakt, werd door de arts Saul Krugman en zijn collega's van de New York University tussen 1955 en 1970 direct in de aderen van de kinderen geïnjecteerd.

De ouders hadden hiervoor zelfs toestemming gegeven, omdat de artsen hun hadden wijsgemaakt dat ze een behandeling testten die de kinderen voor de rest van hun leven immuun zou maken voor hepatitis.

2. Gevangenen kregen gif op hun huid

Edward Anthony was een van de gevangenen die deelnamen aan een gevaarlijk experiment, in ruil voor geld om sigaretten te kopen. Foto: Rusty Kennedy/AP/Polfoto.

De huidarts Albert Kligman stelde in de periode van 1956 tot 1966 in totaal 75 gevangenen van de Holmesburg Prison van Philadelphia bloot aan de gevaarlijke gifstof dioxine.

Dioxine heeft een aantal schadelijke effecten op het lichaam. De stof kan tot kanker en hormonale stoornissen leiden en de vruchtbaarheid verminderen.

Een van de gevangenen, Edward 'Yusef' Anthony, vertelde later hoe de arts een dun laagje huid van zijn rug schraapte en er onbekende stoffen op smeerde. 'Ik schreeuwde: O nee, mijn rug staat in brand. Haal het eraf!'

De weken daarna werd Anthony gek van de pijn en jeuk. Hij had met de proef ingestemd om geld voor sigaretten te krijgen.

3. Zwarten misbruikt voor gevaarlijk onderzoek op mensen

Zwarten deden mee aan syfilisonderzoek, zonder dat ze het wisten. Foto: Scanpix.

Vanaf 1932 werden 600 arme en laagopgeleide zwarte mannen in de Amerikaanse staat Alabama jarenlang gebruikt als proefpersoon in een onderzoek naar syfilis – zonder dat ze het zelf wisten.

399 mannen waren al besmet met syfilis, maar de rest van hen diende als controlegroep. Niemand had de besmette mannen verteld dat ze syfilis hadden. Ze kregen alleen te horen dat ze leden aan 'slecht bloed'.

Toen eind jaren 1940 penicilline de standaardkuur tegen syfilis werd, kwamen de proefpersonen daar niet voor in aanmerking. Het experiment werd pas stopgezet toen de pers in 1972 alles bekendmaakte.

Arts klaagt collega's aan voor onethische experimenten

In 1966 schreef de Amerikaanse arts Henry K. Beecher een artikel in een gerenommeerd medisch tijdschrift. Hierin klaagde hij zijn collega's aan omdat ze patiënten hadden misbruikt voor gevaarlijke experimenten. Lees meer over de misstanden die Beecher aan het licht bracht in ons artikel:

Regels voor experimenten

Experimenten met menselijke proefpersonen moeten tegenwoordig aan strenge eisen voldoen om de deelnemers te beschermen.

Geïnformeerde toestemming Iedereen moet in begrijpelijke taal geïnformeerd worden over de risico's van het experiment en de mogelijkheid om een andere behandeling te kiezen.

Zwakkere sociale groepen De proefpersonen moeten een afspiegeling zijn van de maatschappij. Arme mensen en andere sociaal zwakkere groepen mogen dus niet in de meerderheid zijn.

Volledig vrijwillig De deelname moet volledig vrijwillig zijn. Het is niet toegestaan om proefpersonen te 'lokken' met een betaling.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: