Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

experimenten op mensen top

Drie krankzinnige experimenten op mensen

Tot aan de jaren 1970 voerden Amerikaanse artsen levensgevaarlijke en misselijkmakende experimenten uit op mensen. Gehandicapten, gevangenen en zwarte mensen waren hun favoriete slachtoffers.

1. Gehandicapten kregen virusinfectie

Handicappede drenge blev brugt til menneskeforsøg.
© LIFE Coll./Getty Images

Op de Willowbrook State School, een instelling voor gehandicapte kinderen in de Amerikaanse staat New York, werden ongeveer 60 kinderen bewust besmet met hepatitis A.

Dit extreem besmettelijke virus, dat onder andere geelzucht, maagpijn, vermoeidheid en een verminderde eetlust veroorzaakt, werd door de arts Saul Krugman en zijn collega's van de New York University tussen 1955 en 1970 direct in de aderen van de kinderen geïnjecteerd.

De ouders hadden hiervoor zelfs toestemming gegeven, omdat de artsen hun hadden wijsgemaakt dat ze een behandeling testten die de kinderen voor de rest van hun leven immuun zou maken voor hepatitis.

2. Gevangenen kregen gif op hun huid

Fanger blev brugt til menneskeforsøg.
© Rusty Kennedy/AP/Polfoto

De huidarts Albert Kligman stelde in de periode van 1956 tot 1966 in totaal 75 gevangenen van de Holmesburg Prison van Philadelphia bloot aan de gevaarlijke gifstof dioxine.

Dioxine heeft een aantal schadelijke effecten op het lichaam. De stof kan tot kanker en hormonale stoornissen leiden en de vruchtbaarheid verminderen.

Een van de gevangenen, Edward 'Yusef' Anthony, vertelde later hoe de arts een dun laagje huid van zijn rug schraapte en er onbekende stoffen op smeerde. 'Ik schreeuwde: O nee, mijn rug staat in brand. Haal het eraf!'

De weken daarna werd Anthony gek van de pijn en jeuk. Hij had met de proef ingestemd om geld voor sigaretten te krijgen.

3. Zwarten misbruikt voor gevaarlijk onderzoek op mensen

Sorte deltog i et syfilisforsøg uden at blive informeret om det.
© Scanpix

Vanaf 1932 werden 600 arme en laagopgeleide zwarte mannen in de Amerikaanse staat Alabama jarenlang gebruikt als proefpersoon in een onderzoek naar syfilis – zonder dat ze het zelf wisten.

399 mannen waren al besmet met syfilis, maar de rest van hen diende als controlegroep. Niemand had de besmette mannen verteld dat ze syfilis hadden. Ze kregen alleen te horen dat ze leden aan 'slecht bloed'.

Toen eind jaren 1940 penicilline de standaardkuur tegen syfilis werd, kwamen de proefpersonen daar niet voor in aanmerking. Het experiment werd pas stopgezet toen de pers in 1972 alles bekendmaakte.

Arts klaagt collega's aan voor onethische experimenten

In 1966 schreef de Amerikaanse arts Henry K. Beecher een artikel in een gerenommeerd medisch tijdschrift. Hierin klaagde hij zijn collega's aan omdat ze patiënten hadden misbruikt voor gevaarlijke experimenten.

Lees ook:

human zombie
Wetenschapsgeschiedenis

UIT DE ARCHIEVEN: Artsen veranderden patiënten in zombies

7 minuten
Wetenschapsgeschiedenis

75 jaar geleden: Atoombom deed woestijnzand smelten tot glas

16 minuten
Wetenschapsgeschiedenis

10 wetenschappelijke lichtpuntjes die je mogelijk hebt gemist in 2020

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg