Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verleden - Geschiedenis

Wat was het grootste wereldrijk uit de geschiedenis?

Wat is het grootste rijk dat er ooit bestaan heeft? Kon het Romeinse Rijk zich bijvoorbeeld meten met het Britse imperium?

Het Britse Rijk was het grootst

Het met afstand grootste rijk uit de wereldgeschiedenis was het Britse, dat zich op zijn hoogtepunt tussen 1850 en 1920 over een enorm gebied uitstrekte. Naast de Britse Eilanden zelf omvatte het onder meer het huidige Canada, Australië, India, Pakistan, grote delen van Afrika en kleinere Aziatische gebieden.

Er werd wel gezegd dat de zon nooit onderging in dit rijk, dat inclusief de zogeheten dominions en mandaatgebieden ongeveer een kwart van het land op aarde besloeg. Zelfs op het hoogtepunt van zijn macht was het Romeinse Rijk maar een tiende van het Britse.

Groot-Brittannië had de grootste vloot

Het Romeinse en Britse Rijk hadden gemeen dat ze over een superieure krijgsmacht beschikten. Het Britse Rijk kon zo groot worden doordat Groot-Brittannië daarnaast de grootste vloot ter wereld had en een lange traditie van ontdekkingsreizen, handel en kolonisatie kende.

Bovendien beschikten de Britten over een effectief bestuursapparaat, dat opgebouwd was rond een sterke centrale overheid en een wijdvertakt netwerk van plaatselijke leiders. Dit gold overigens ook voor het Romeinse Rijk, en het is dan ook waarschijnlijk de reden dat beide imperia zo lang bleven bestaan.

Het rijk van Alexander de Grote was echter vooral gebaseerd op de persoonlijkheid van deze grote veldheer. Na zijn dood in 323 v.Chr. viel het in vier delen uiteen.

Lees ook:

Dinosaurus

T. rex beet als een krokodil

3 minuten
Ziektes

Afblijven! Daarom zit je aan je gezicht – en zo stop je ermee

4 minuten
Evolutie

Onze geschiedenis moet herschreven worden: misschien hebben we een nieuwe voorouder

7 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg