Waarom liep de Griekse man bloot rond?
Naaktheid was een teken van democratie in de klassieke oudheid.

In de Griekse oudheid was naaktheid een teken van vrijzinnigheid en democratie, met name van 480 tot 330 v.Chr. Naaktheid was bij wijze van spreken de spijkerbroek van toen, een soort democratisch uniform, dat vooral zelfbewuste, getrainde jongemannen uit de bovenklasse met verve droegen. Het naakte lichaam was het antwoord van bevoorrechte, intellectuele Grieken op de neiging van het primitieve volk om met luxe te pronken.
Het lichaam werd met name getoond in het gymnasion (gymnos betekent naakt): de plek waar vrije mannen sportten en zich op hun militaire dienst voorbereidden. Je vond er ook een universiteit, bibliotheek en rechtszaal.
Symposia – drinkgelagen met intellectuele gesprekken – werden ook op het gymnasion gehouden, waar alleen vrije mannen toegang hadden. Hier bloeiden romantische relaties op tussen homoseksuele mannen en jonge jongens met mooie, zongebruinde lichamen en dons op hun bovenlip. Zo’n lichaam was het schoonheidsideaal. Oudere, minder mooie lichamen brachten de Grieken in verband met slaven, vreemdelingen of satyrs – wezens die in losbandige toneelstukken optraden.