Photo by Gary Bendig on Unsplash
Paashaas

Waar komt de paashaas vandaan?

Met pasen laten ouders een paashaas met een mandje eieren komen. Maar waarom een haas?

De paashaas duikt eind 17e eeuw voor het eerst op in het Duitse Heidelberg, maar hazen en konijnen staan al symbool voor vruchtbaarheid en ontluikend leven sinds de heidense voorjaarsfeesten, lang voordat het christendom werd ingevoerd.

Duitse emigranten namen later de paashaas mee naar de VS, waar het dier vanaf halverwege de 19e eeuw een groot succes werd.

Gaandeweg begon hij zoetigheden voor kinderen mee te nemen en eieren te leggen – een hoogst ongebruikelijke eigenschap voor een haas.

Das deelt Australische eieren uit

Vroeg in de 19e eeuw stak de paashaas al de grens met Duitsland over, maar pas in de jaren 1960 werd er het volksfeest aan gekoppeld dat we nu nog kennen.

De Australiërs moeten niets hebben van de paashaas. Daar vormen konijnen en hazen zo’n plaag dat ze het ecosysteem bedreigen.

Daarom is er een campagne op touw gezet die het dier van zijn schattige imago moet afhelpen. En de easter bunny (paashaas) is veranderd in de easter bilby: een paasdas die de eieren brengt. Een langoorbuidelpaasdas om precies te zijn.