3D-scans hebben nieuws over slachtoffers Vesuvius

Nieuwe 3D-scans laten zien wat de doodsoorzaak was van de slachtoffers in Pompeï en Herculaneum toen de Vesuvius in 79 n.Chr. uitbarstte. Ze stierven niet alleen door giftige gassen, maar ook door hoofdletsel.

Pompeï – Scans hebben nieuws over slachtoffers Vesuvius

Rond 2000 jaar geleden werden de steden Herculaneum en Pompeï bedolven onder een dikke laag as door de enorme uitbarsting van de Vesuvius.

Italiaanse onderzoekers zijn nu bezig 86 van de slachtoffers uit Pompeï te scannen, waaruit moet blijken wat de doodsoorzaken waren.

Gebouwen in Pompeï stortten in

Tot dusver dachten we dat de slachtoffers waren gestikt door giftige gassen van de uitbarsting, maar nu wijst de nieuwe 3D-röntgentechnologie uit dat er ook mensen stierven aan een schedelbreuk. Dit letsel ontstond doordat instortende gebouwen op de slachtoffers belandden.

Met de 3D-röntgenscans lopen de onderzoekers niet meer het risico dat ze de skeletten beschadigen omdat ze de gestolde schilden van as en gips rond de slachtoffers moeten breken.

Na de uitbarsting kitte de as zich om de slachtoffers vast, waardoor de vorm van de lichamen en skeletten bewaard is gebleven.

Onderzoekers zien het hele skelet op de scans, en dus ook of de botten van de slachtoffers zijn gebroken.