aztec skulls

Massaal mensenoffer in Aztekentempel

Grootste vondst aller tijden van slachtoffers van een bloedig ritueel in Mexico.

Het bloed spatte in het rond toen de Azteken zo’n 500 jaar geleden een groots en macaber ritueel uitvoerden in hun belangrijkste tempel, de Templo Mayor in het huidige Mexico-Stad. Bij een speciale offersteen in deze tempel, waar de Azteken hun grootste ceremoniën hielden, zijn 50 schedels en meer dan 200 kaakbeenderen gevonden. Volgens de archeologen heeft er één grote mensenofferceremonie plaatsgevonden, de omvangrijkste die we kennen.

Hoofden gebruikt bij ceremoniën

De schedels en botten zijn van vrouwen en mannen tussen de 20 en 35 jaar oud. Volgens de onderzoekers zijn de slachtoffers op de steen onthoofd, waarna hun hoofden bij verschillende ceremoniën gebruikt zijn.

Vijf van de schedels waren onder de offersteen begraven, terwijl de andere er in een stapel bovenop lagen. De schedels onder de steen hadden grote gaten bij de slapen, zodat ze op een enorm houten rek - een zogeheten tzompantli - naast de Templo Mayor konden worden tentoongesteld.

"Een aantal van de 45 schedels die op de offersteen gevonden zijn, was bewerkt tot schedelmaskers. Ze zijn echter nooit voltooid," aldus de archeoloog Raul Barrera, die aan de opgraving in Mexico-Stad meewerkte.

Al deze beenderen zijn ontdekt tijdens een grote restauratie van de Templo Mayor, die in het centrum van de stad staat.

Monnik: Azteken offerden 80.000 mensen in één keer

Volgens de monnik Diego Durán offerden de Azteken tijdens één ceremonie in 1487 maar liefst 80.000 mensen. Historici noemen dit aantal overdreven en schatten dat er per jaar zo’n 500 à 700 slachtoffers vielen, en bij speciale gelegenheden soms 20.000.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: