Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sinds de Europeanen in 1722 het Paaseiland ontdekten, vragen ze zich af wat die grote standbeelden daar doen.

© Shutterstock
Verleden - Geschiedenis

Onderzoekers lossen hoedenraadsel op

Al sinds de Europeanen in 1722 het Paaseiland ontdekten, roepen de grote standbeelden vragen op. Nu hebben archeologen een daarvan beantwoord.

Al eeuwen is het een groot raadsel hoe de bewoners van het Paaseiland 500 jaar geleden rode ‘hoeden’ van een paar ton boven op de grote standbeelden op het eiland kregen.

Nu hebben onderzoekers ontdekt dat deze hoeden, pukao genoemd, pas werden aangebracht toen de beelden al stonden. Dat schrijft een team archeologen in het tijdschrift Journal of Archaeological Science.

Hoeden naar de beelden gerold

De hoeden werden waarschijnlijk als grote cilinders uit de rode rotsen van het eiland gehouwen, waarna ze naar de voltooide beelden werden gerold. Vervolgens werden ze met behulp van hellingen en sterke touwen op de hoofden gezet en werden ze in hun uiteindelijke vorm gehakt.

Deze theorie is gebaseerd op een gedetailleerde reconstructie van de pukao, die gemaakt is met behulp van honderden beelden in hoge resolutie. Bovendien zijn er aan de voet van de beelden talloze fragmenten van de pukao gevonden.

Met behulp van hellingen en sterke touwen werden de rotscilinders op de hoofden gezet. Een afgewerkte pukao kan wel 12 ton wegen, dus de cilinders waren loodzwaar.

Lees ook:

Wetenschapsgeschiedenis

12 grote wetenschappelijke doorbraken uit 2019

10 minuten
Stoker John Torrington werd als een van de weinige bemanningsleden begraven in een kist. De rest van de 130-koppige bemanning verging langst de IJszeekust.
Geschiedenis

Dodenschip gevonden in IJszee

11 minuten
Handicappede drenge blev brugt til menneskeforsøg.
Wetenschapsgeschiedenis

Duistere experimenten op mensen

4 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg