Nieuwe studie: Slecht zaad was ook een probleem in de middeleeuwen

Mannen werden al in de middeleeuwen behandeld voor vruchtbaarheidsproblemen. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die daarmee eerdere aannames ontkracht dat alleen middeleeuwse vrouwen de schuld kregen van kinderloosheid.

Middeleeuwse geneeskundige geschriften bevelen onder meer kattenkruid en gedroogde varkensballen aan om de vruchtbaarheid te bevorderen.

© The Trotula: A Medieval Compendium of Women's Medicine (2001), University of Penssylvania

Laat de man en vrouw ieder in een pot met zemelen plassen en laat dit negen à tien dagen staan. Wie wormen in zijn of haar pot met plas ziet verschijnen, is onvruchtbaar.

Zo luidt de tip van een vruchtbaarheidstest uit de 13e eeuw. Hij komt uit het populaire geneeskundige vrouwennaslagwerk Trotula, dat uit het Latijn werd vertaald naar het Engels en het Frans.

Het boek is onderworpen aan een nieuw onderzoek van de University of Exeter.

De conclusie luidt dat wijdverbreide boeken als de Trotula al in de 13e eeuw erkenden dat mannen vruchtbaarheidsproblemen konden hebben.

Onderzoek ontkracht eerdere aanname

'Al hadden geneeskundige teksten het vooral over de onvruchtbaarheid van vrouwen, mannelijke onvruchtbaarheid werd ook vaak besproken als oorzaak van kinderloosheid,' aldus de wetenschapper achter het Britse onderzoek, dr. Catherine Rider.

Daarmee weerlegt het onderzoek de wijdverbreide aanname dat alleen vrouwen in de middeleeuwen de oorzaak waren van kinderloosheid, tenzij mannen overduidelijke erectieproblemen hadden.

Onvruchtbaarheid bij de vrouw was een van de weinige legitieme redenen om een huwelijk te ontbinden.

Gedroogde varkensballen voor de vruchtbaarheid

Uit het onderzoek blijkt bovendien dat er in de middeleeuwen allerlei obscure vruchtbaarheidsbehandelingen waren.

Zo luidt een voorschrift uit de 15e eeuw:

'Neem de ballen van een varken, droog ze, verpulver ze en drink ze drie dagen lang met wijn.'

We raden je echter aan om naar je eigen huisarts te gaan voordat je deze alternatieve behandeling probeert.